niedziela, 18 września 2011

Torta de cielo

 
Tym razem naprawdę zaszalałam. Dawno nie robiłam tak "treściwego" ciasta;) Ale temu przepisowi pochodzącemu z kuchni meksykańskiej nie mogłam się oprzeć. Polecam go wszystkim, nawet tym wyjątkowo dbającym o linię, bo ciasto jest niesamowicie smaczne. Warto się na nie skusić. W sam raz na te pochmurne dni, kiedy przydałby się porządny zastrzyk energii.
Poza tym- po prostu niebo w gębie (po hiszpańsku cielo to niebo). 


Torta de cielo
- 175g migdałów w skórkach
- 225g masła o temperaturze pokojowej
- 225g cukru
- 3 jajka, lekko roztrzepane
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 9 łyżek (ok.115g) mąki
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- uprażone płatki migdałowe

Nasmarować masłem i obsypać bułką tartą tortownicę o średnicy 20cm.
Migdały rozdrobnić w malakserze tak, by przypominały kaszę.
Ucierać w misce masło z cukrem, aż powstanie gładka, puszysta masa.
Dodać jajka, migdały i olejki, dokładnie wymieszać.
Dodać mąkę i sól, wymieszać.
Przełożyć do formy i wygładzić powierzchnię.
Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 50 minut,
aż ciasto przy lekkim naciśnięciu będzie przypominać gąbkę.
Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem
i ozdobić prażonymi płatkami migdałowymi.

Przepis zaczerpnęłam z książki "Kuchnia meksykańska" wyd. Olesiejuk.

Przepis dodaję do akcji:

11 komentarzy:

  1. Migdałowe! Koniecznie muszę zrobić. Też chcę poczuć to niebo. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne zdjęcia i dobry przepis, zaznaczam do wykonania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę warto. Również pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, ale ciacho! Wygląda świetnie i pewnie tak smakuje. Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda rzeczywiście konkretnie! Wierzę na słowo, że jest niebiańsko pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. na kawałek takiej pyszności skusiłabym się na pewno;)

    OdpowiedzUsuń
  8. idealne, na chlodne dni jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  9. Migdały w cieście uwielbiam, więc z pewnością by mi smakowało. Sięgam po słodki kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jejku, to ciasto musi smakować genialnie. :) Mocno migdałowe - znakomite.

    Pozdrawiam,
    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!