poniedziałek, 17 października 2016

Sałatka z brązowego ryżu z kurczakiem, fetą, kukurydzą i pomidorami


Tę sałatkę robiłam ostatnio dwa razy, a rzadko zdarza mi się powtarzać przepis. Chyba o czymś to świadczy ;) Jest naprawdę pyszna. Stanowi pełnowartościowy, sycący obiad i doskonale nadaje się do zabrania w pudełku. Chrupiący seler naciowy, soczyste mięso, słona feta i słodka kukurydza najwidoczniej bardzo się lubią i dlatego sałatka jest tak smaczna. Polecam!

Sałatka z brązowego ryżu z kurczakiem,
fetą, kukurydzą i pomidorami
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 pomidory (350g)
- 500g mięsa z udek kurczaka
- 200g sera feta
- szczypta soli 
- dużo świeżo mielonego pieprzu
- 150g ryżu brązowego
- 1 puszka kukurydzy

1) Seler posiekać, a pomidory pokroić w kostkę.
2) Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić, usmażyć i wystudzić.
3) Ugotować ryż, wymieszać z selerem, pomidorami, mięsem, pokrojoną lub pokruszoną fetą i przepłukaną kukurydzą. 
4) Doprawić świeżo mielonym pieprzem. 

Czas przygotowania:
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 515 kcal 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze!