niedziela, 23 października 2016

Hummus dyniowy


Niedawno pierwszy raz jadłam olej z pestek dyni i od razu stał się moim ulubionym. Wspaniale pasuje do sałatek, ale nadaje się również do podkreślenia smaku innych dań. Ostatnio przygotowałam hummus potrójnie dyniowy - ze wspomnianym olejem, purée dyniowym oraz prażonymi pestkami dyni. W ten sposób popularna wersja tej pasty zyskała jeszcze bardziej wielowymiarowy smak.

Hummus dyniowy
- 350g purée z dyni (rzadkiego)
- 480g ciecierzycy z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry

- duża szczypta soli
- 50g tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju z pestek dyni + do polania

- prażone pestki dyni do posypania

1) Za pomocą blendera zmiksować wszystkie składniki (oprócz pestek).
2) Gotowy hummus polać resztą oleju z pestek dyni i posypać prażonymi pestkami dyni.

Czas przygotowania: 10 minut

2 komentarze:

  1. Hummus dyniowy to połączenie 2 rzeczy, które kocham <3 Delicje!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha, od razu zjadłabym całą miseczkę ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!