poniedziałek, 27 czerwca 2016

Sałatka z rukoli z truskawkami i pekanami


Kolejna sałatka z rukoli, oczywiście równie smaczna. Z umieszczeniem przepisu nie mogłam zwlekać, bo sezon na truskawki powoli się kończy. Musicie zdążyć je wykorzystać również w takiej formie, w połączeniu z rukolą, dressingiem na bazie octu balsamicznego, pekanami i fetą sprawdzają się doskonale.

Sałatka z rukoli
z truskawkami i pekanami
- 2 garści rukoli
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz

- 1 łyżeczka miodu
- 50g pekanów

- 1 szklanka truskawek
- 50g sera feta


1) Wymieszać rukolę z pokrojoną w paski cebulą.
2) Wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, sól, pieprz i miód.
3) Dodać do rukoli i wymieszać.
4) Przełożyć na talerze, a na wierzchu rozłożyć pekany i pokrojone w grube plasterki truskawki, posypać pokruszoną fetą.  

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 360 kcal  

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze!