niedziela, 30 sierpnia 2015

Pierś z kurczaka w harissie pieczona z papryką i fetą


Większość składników, które wymienione są w tym przepisie, zawsze mam w domu. Do tego należy dokupić brakujące świeże składniki, by bardzo szybko i prosto przygotować pyszny obiad. Harissa sprawia, że zwykły kurczak staje się niebanalny w smaku i pikantny.

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Kurczak po syczuańsku


Od jakiegoś czasu w sklepach można kupić mięso z udek z kurczaka bez skóry i kości, które ma oczywiście dużo więcej smaku niż pierś, a także delikatniejszą konsystencję. Świetnie nadaje się np. do dań azjatyckich. Dzisiejszy przepis spodoba się zwłaszcza miłośnikom ostrych przypraw - w tym przypadku to pieprz syczuański i papryczki. Razem z aromatycznym sosem powodują, że danie jest niezwykle smakowite i wyraziste. Polecam!

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Pollo alla pizzaiola


Zdjęcia w książkach Gina D'Acampo wyglądają bardzo apetycznie, dlatego każdy przepis wydaje się być wart szybkiego wypróbowania. Tak jest np. z kurczakiem w sosie do pizzy, czyli pollo alla pizzaiola z jego książki "Smaczna i zdrowa kuchnia włoska". To bardzo proste, szybkie danie z niewielu składników. Przede wszystkim jest jednak wyjątkowo smaczne, nie mogłoby być inaczej skoro zawiera roztopioną mozzarellę ;)

niedziela, 9 sierpnia 2015

Sałatka z soczewicy z jajkami w za'atarze


Za'atar to bliskowschodnia mieszanka przypraw: sumaku, sezamu i oregano. Nadaje się np. do mięs czy pieczywa, ale w tym przepisie została wykorzystana do obtoczenia ugotowanych na twardo jajek, będących składnikiem sałatki. Pozostałe to przede wszystkim zielona soczewica, papryka i pomidory, doprawione musztardą i cytryną. Całość świetnie się komponuje i tworzy sycący obiad.