czwartek, 30 lipca 2015

Stek jagnięcy po kajuńsku



Mieszanka przypraw Cajun jest często stosowana w kuchni amerykańskiej. Można ją pewnie kupić i u nas, ale dużo lepiej zrobić ją samemu. W przepisie na stek jagnięcy po kajuńsku składa się z chili, słodkiej papryki, kuminu, soli i czosnku. Taka mieszanka nadaje się do nacierania mięsa, oprócz jagnięciny może być to np. kurczak. Nadaje ona kolor, a przede wszystkim pikantny smak i sprawia, że danie jest bardzo aromatyczne. Stek według tego przepisu będzie inny niż wszystkie.

piątek, 24 lipca 2015

Makaron z tuńczykiem i pesto


Makaron według tego przepisu przygotowywałam już kilka razy. Głównie dlatego, że to doskonały sposób na szybki, pełnowartościowy i pyszny obiad. Pesto (także w wersji bazyliowej) oraz tuńczyka warto zawsze mieć w domu, bo można je wykorzystać na wiele sposobów (szczególnie polecam bucatini z awokado i tuńczykiem). Takie danie jest zwykle bardzo proste, a jednocześnie wyjątkowo smakowite!

niedziela, 19 lipca 2015

Hummus z limonką i różowym pieprzem


Jeśli jakiś hummus można nazwać orzeźwiającym, to właśnie ten. Limonka i różowy pieprz tworzą bardzo udane zestawienie, świeże i aromatyczne. Nie ma sensu poprzestawać na standardowym hummusie (np. tunezyjskim), skoro można wypróbować tyle jego wersji, z których każda jest pyszna.

poniedziałek, 13 lipca 2015

Lotos stir-fry w sosie fasolowym


W pewnym sopockim sklepie z azjatycką żywnością kupiłam opakowanie korzenia lotosu w plastrach i przez dłuższy czas nie wiedziałam, jak je wykorzystać. W końcu zdecydowałam się na przyrządzenie dania stir-fry z dodatkiem mielonego mięsa i z sosem fasolowym. Wyszło naprawdę pyszne. Nigdy wcześniej nie próbowałam lotosu - okazał się całkiem niezły. Dosyć mączysty, ale łatwo przyjmujący inne smaki, dlatego całość była bardzo wyrazista i odpowiednio pikantna.

wtorek, 7 lipca 2015

Senegalska sałatka z fasolą czarne oczko


Sałatka z fasolą czarne oczko to drugie na blogu senegalskie danie (po zupie z masłem orzechowym i szpinakiem). Wcale nie jest skomplikowana, a składniki są łatwo dostępne, może z wyjątkiem tej odmiany fasoli, ale zawsze można ją zastąpić inną. Całość smakuje bardzo świeżo, a dzięki ostrej papryce jest odpowiednio pikantna. Brązowy ryż to opcjonalny dodatek, ale dzięki niemu sałatka staje się bardziej sycąca i może być np. daniem obiadowym.