wtorek, 30 czerwca 2015

Krajanka rabarbarowa


Rabarbar w ciągu roku można kupić tylko przez mniej więcej trzy miesiące, a jest taki smaczny! W tym czasie warto wykorzystać go na różne sposoby - polecam zwłaszcza chutney z imbirem, a także tę krajankę. Kruchy spód w połączeniu z aksamitną masą rabarbarową z niewielkim dodatkiem korzennych przypraw to połączenie idealne. Krajanka oczywiście zrobiła furorę u mnie w domu ;) U każdego powinno być podobnie, bo jest przepyszna.

wtorek, 23 czerwca 2015

Muffinki z truskawkami i czekoladą


Sezon na truskawki jeszcze trochę potrwa, choć lepiej jak najszybciej z niego skorzystać, np. piekąc te pyszne muffinki. Wiadomo, że same owoce też są dobre, ale w wypiekach wiele zyskują, zwłaszcza w połączeniach z niektórymi składnikami. W tym przypadku jest to czekolada, która, jak wiadomo, doskonale współgra z truskawkami. To zestawienie świetnie sprawdza się również w muffinkach, które wychodzą bardzo aromatyczne i wilgotne.

środa, 17 czerwca 2015

Makaron z jogurtem, bazylią i fetą


W książce Yotama Ottolenghiego "Jerusalem" można znaleźć wiele ciekawych przepisów, ale niektóre z nich wyróżniają się szczególnie. Bardzo spodobał mi się zwłaszcza ten na makaron z sosem z jogurtu greckiego, z dodatkiem bazylii, groszku, fety, chili i orzeszków piniowych. Te ostatnie zastąpiłam posiekanymi migdałami. Danie okazało się przepyszne! Odświeżające, odpowiednie także na upał i bardzo ciekawe w smaku. Polecam :)

środa, 10 czerwca 2015

Sałatka z soczewicy z awokado i orzechami laskowymi


Dzisiaj zapraszam na zdrową, sycącą sałatkę z soczewicy z awokado, orzechami laskowymi i kiełkami cebuli. Wszystkie te składniki świetnie do siebie pasują, chociaż przed ich połączeniem nie byłam tego taka pewna. Naprawdę polecam tę sałatkę, bo z łatwo dostępnych produktów można przygotować coś nietypowego, a jednocześnie pysznego.