niedziela, 31 maja 2015

Dolce salato (Łódź)


Niedawno dowiedziałam się o powstaniu restauracji prowadzonej przez dwóch Włochów, z których jeden pochodzi z Sycylii i zajmuje się przygotowaniem słodkości (dolce), a drugi, urodzony w Padwie - dań słonych (salato). Zaciekawiona, wkrótce się tam wybrałam.

czwartek, 21 maja 2015

Stek z rostbefu z chimichurri


Steki to świetny sposób na szybki obiad. Przyrządza się je bardzo prosto, a jednocześnie za każdym razem mogą być inne. Takim sposobem na ich urozmaicenie jest moja dzisiejsza propozycja - argentyński sos chimichurri na bazie natki pietruszki, który doskonale uzupełnia smak mięsa. W dodatku jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jeśli trochę go zostanie, sprawdzi się również np. jako dodatek do warzyw.

czwartek, 14 maja 2015

Placuszki porowe


Kolejne placuszki według przepisu Yotama Ottolenghiego z książki "Plenty", tym razem porowe. Równie smaczne jak te poprzednie - z batatów. Przepadam za porami, więc tylko kwestią czasu było wypróbowanie tego przepisu (po lekkim zmodyfikowaniu). Tak jak się spodziewałam, okazały się naprawdę niezłe i świetnie komponowały się z sosem. Podobno można by było jeść je codziennie, tak słyszałam ;)

sobota, 9 maja 2015

Chutney rabarbarowy


Czas mija tak szybko, że właściwie nie sposób stęsknić się za rabarbarem, bo znowu pojawia się na straganach. Mimo to warto skorzystać z dopiero co rozpoczętego sezonu. Oczywiście nie tylko ciasta są dobrym pomysłem - ja zdecydowałam się na chutney. W tej postaci rabarbar sprawdza się świetnie. Dodałam do niego kandyzowany imbir i chili, dzięki czemu stał się pikantny. Idealnie nadaje się do wszelkich serów i wędlin. Polecam!