niedziela, 29 marca 2015

Makaron z sepią z łososiem i anchois


To ostatnio jedna z moich ulubionych propozycji obiadowych. Rzadko się zdarza, żebym jakieś danie przygotowywała tak często, a to było u mnie i w tym, i w poprzednim tygodniu. Nie bez powodu. Wszystkie składniki świetnie ze sobą współgrają i całość jest po prostu przepyszna. Cieszę się, że dodałam anchois, bo doskonale podkreśla smak makaronu z sepią i łososia. Proponuję, żebyście sami przekonali się, jak pyszne jest to danie :)

wtorek, 24 marca 2015

Placuszki z batatów


Wśród książek Yotama Ottolenghiego warto zwrócić uwagę nie tylko na "Jerusalem". Podobnie udane są "Plenty" i "Plenty More" (pewnie również książka "Ottolenghi", ale tej jeszcze nie posiadam). W "Plenty" znalazłam ciekawy przepis na placki ze słodkich ziemniaków, który jednak odrobinę zmodyfikowałam. Wyszły wyśmienite - lekko pikantne, kremowe i odpowiednio przysmażone. Sos doskonale podkreśla ich smak, choć nie jest niezbędny. Całość tworzy pyszny, zdrowy i całkiem prosty do przygotowania obiad. Naprawdę warto wypróbować ten przepis :)

środa, 18 marca 2015

Pudding chia z ananasem i bazylią


Moda na pudding chia pojawiła się już jakiś czas temu, ale do tej pory nie miałam okazji się przekonać, czy również na mnie zrobi aż takie wrażenie. Muszę przyznać, że wcale się nie dziwię zachwytom, które na jego temat słyszałam. Do mojego puddingu dodałam ananasa i bazylię - takie połączenie wypróbowałam m.in. w sorbecie, który prezentowałam na blogu w tamtym roku. Przydała się również esencja waniliowa i syrop klonowy. Całość świetnie się komponuje. Ważne jest też to, że takie śniadanie można w większości przygotować już wieczorem, a rano jedynie szybko dodać resztę składników.

piątek, 13 marca 2015

Migdałowe curry z kurczaka


Kuchnia indyjska jest dobra na wszystko. Przydaje się szczególnie w przypadku takiej pogody, jaką mamy teraz. Polecam np. moją wersję rozgrzewającego, sycącego curry z kurczaka z migdałami. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać mięso z udek, które jest smaczniejsze i bardziej soczyste niż z piersi. Razem z aromatycznym, kremowym sosem na bazie mielonych migdałów i jogurtu tworzy pyszną całość.

sobota, 7 marca 2015

Kuskus z chorizo i ciecierzycą


Ostatnio zostałam oficjalnie fanką chorizo. Bo czy mogłabym nią nie być? Ta wyrazista, paprykowa kiełbasa przypadnie do gustu każdemu. Dania dzięki jej dodatkowi nabierają smaku - tak właśnie jest również w przypadku mojej dzisiejszej propozycji. To niby nic takiego - kuskus z ciecierzycą i chorizo - ale jednak smakuje wyjątkowo. W 20 minut można przygotować coś naprawdę pysznego na obiad w tygodniu, prawie tak szybko, jak jakieś gotowe danie. Wybór jest prosty ;)

poniedziałek, 2 marca 2015

Hummus à la pizza


Zastanawiając się, jaki hummus można by dla odmiany przygotować, pomyślałam o wersji "pizzowej". Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać do jego przygotowania składniki typowe dla jednego z najpyszniejszych dań na świecie. Tahini zastąpiłam po prostu domowym przecierem pomidorowym i dodałam sporo ziół. W efekcie otrzymałam aromatyczny, kremowy hummus o wyczuwalnym smaku bazylii i pomidorów. Myślę, że będzie smakował i miłośnikom pizzy, i zwolennikom hummusu, a w takim razie wszystkim ;)