wtorek, 24 lutego 2015

"Gotuj sprytnie jak Jamie"


Książek kulinarnych ciągle mi przybywa i nie wszystkie udaje mi się na bieżąco zrecenzować na blogu, dlatego trafiają tu tylko niektóre. Dzisiaj to "Gotuj sprytnie jak Jamie", oczywiście Oliver. Wśród innych jego książek, ta wyróżnia się właśnie tym, że w całości poświęcona jest temu, jak oszczędnie gotować, jednocześnie nie tracąc na smaku przygotowywanych dań. Jego rady to w skrócie: mądrze kupować, gotować z głową, nie wyrzucać resztek. Trudno się z nimi nie zgodzić. Jamie pokazuje, jakie produkty warto mieć zawsze w lodówce, zamrażalniku i kuchennych szafkach oraz na co zwrócić uwagę, robiąc zakupy.

czwartek, 19 lutego 2015

Sałatka z rukoli z chorizo, burakiem i soczewicą


Ostatnio bardzo polubiłam sałatki. Szczególnie smaczne są według mnie te na bazie rukoli, dlatego dzisiaj taką proponuję. Łącząc ją z chorizo, burakiem i zieloną soczewicą, otrzymujemy pyszny, sycący, ale i dość lekki obiad, który można przygotować w 20 minut. Jest zdrowo (no może poza chorizo), ale nie nudno! :)

poniedziałek, 9 lutego 2015

Zupa pomidorowa z wanilią i bazylią


Ostatni post na blogu był dość dawno, ale w końcu, już jako inżynier ;), wracam z nowymi przepisami. Dzisiaj polecam zupę pomidorową. To niby nic specjalnego, ale moja wersja dzięki dodatkowi wanilii zyskuje nowy wymiar. Słodycz pomidorów została podkreślona, ale nie dominuje. Smak uzupełniają zioła, szczególnie bazylia, czyli składnik trochę bardziej oczywisty, ale równie pyszny. Wanilia w zupie pomidorowej może wydawać się absurdem, ale nie ma co się bać takiego połączenia, bo efekt jest naprawdę wyśmienity.