sobota, 31 stycznia 2015

Kima


Jakiś czas temu czytałam książkę "Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach" Madhur Jaffrey. Specjalnie mi się nie podobała, więc nie będę za wiele o niej pisać. Ważne, że na końcu autorka dodała zbiór swoich rodzinnych przepisów, w tym ten na kimę. To danie z mielonego mięsa z dodatkiem warzyw, podawane z ryżem lub plackami. Kilka razy już je przygotowywałam i jeszcze mi się nie znudziło. Pewnie dlatego, że jest pikantne, aromatyczne i rozgrzewające, po prostu pyszne. Liczba składników wydaje się dość duża, ale to naprawdę łatwe danie.

niedziela, 25 stycznia 2015

Fińskie placuszki szpinakowe


Niedawno natknęłam się na bardzo ciekawy przepis i dzisiaj dzielę się nim z Wami. Fińskie placuszki ze szpinakiem (występujące oryginalnie pod nazwą pinaattiohukaiset lub pinaattiletut) są świetne: sycące, zdrowe i zielone :) A do tego oczywiście bardzo smaczne. Z tego co widziałam, występują też w formie bardziej "naleśnikowej". Podaje się je na śniadanie lub jako przekąskę, ze śmietaną lub kwaśnym dżemem borówkowym. Ja zamiast nich użyłam jogurtu greckiego z ostrą papryką, który też dobrze się sprawdził. Warto wypróbować ten przepis, bo przypadnie do gustu nawet osobom twierdzącym, że nie lubią szpinaku ;)

wtorek, 20 stycznia 2015

Muffinki cytrynowe z marcepanem


Migdały i cytryna to idealne połączenie. Sprawdziłam to już wcześniej, przy okazji ciasta cytrynowo-migdałowego Sophie Dahl. Teraz polecam niezwykle aromatyczne muffinki cytrynowe z mielonymi migdałami i marcepanem. Są naprawdę przepyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Będziecie zachwyceni. Są wyczuwalnie cytrynowe, ale można dodatkowo polać je jeszcze lukrem otrzymanym z wymieszania cukru z odrobiną soku z cytryny.

środa, 14 stycznia 2015

Kurczak po marokańsku na purée z batatów


Dzisiaj chciałabym podzielić się świetnym przepisem na kurczaka po marokańsku z oliwkami i purée z batatów. Te ostatnie stanowią doskonałą odmianę od zwykłych ziemniaków, z tym że są od nich smaczniejsze i chyba zdrowsze, a do tego mają piękny kolor. Wyjątkowo dobrze pasują do soczystego kurczaka wyraziście doprawionego kuminem i cynamonem. Całość jest przepyszna, a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu, więc idealnie nadaje się na szybki obiad w tygodniu.

czwartek, 8 stycznia 2015

Burgery z buraka i fasoli


Trudno nie lubić burgerów. Dotyczy to przeważnie tych mięsnych, ale ja przepadam nawet bardziej za burgerami warzywnymi. Niedawno wpadłam na pomysł przygotowania ich z buraka i fasoli, z dodatkiem indyjskich przypraw i pestek słonecznika. Muszę nieskromnie przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Burgery wyszły przepyszne, lekko pikantne oraz chrupiące dzięki pestkom słonecznika. Z przepisu wychodzi pięć sztuk, więc część z nich można zostawić na później i np. zjeść na zimno, bo wtedy również smakują świetnie. Oczywiście sprawdzają się nie tylko w bułce, podałam je też jako kotlety, z kaszą jaglaną i rukolą.

sobota, 3 stycznia 2015

Fajitas z papryką i stekiem z rostbefu


Dobrze jest od czasu do czasu zjeść porządny stek. Może być w postaci jednego kawałka mięsa lub pokrojony, jako dodatek do jakiegoś dania. Tak jest właśnie w tym przypadku. Stek z rostbefu jest tylko jednym z elementów tworzących pyszne fajitas. Pozostałe to kolorowa papryka, czerwona cebula, kolendra, sos jogurtowy i jalapeños. Warto wypróbować takie połączenie, bo wszystkie składniki są łatwo dostępne, a jednocześnie efekt wydaje się naprawdę niecodzienny. Soczyste mięso, pikantna papryka i aromatyczna kolendra owinięte w pełnoziarnistą tortillę to jest to ;)