Jakiś czas temu czytałam książkę "Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach" Madhur Jaffrey. Specjalnie mi się nie podobała, więc nie będę za wiele o niej pisać. Ważne, że na końcu autorka dodała zbiór swoich rodzinnych przepisów, w tym ten na kimę. To danie z mielonego mięsa z dodatkiem warzyw, podawane z ryżem lub plackami. Kilka razy już je przygotowywałam i jeszcze mi się nie znudziło. Pewnie dlatego, że jest pikantne, aromatyczne i rozgrzewające, po prostu pyszne. Liczba składników wydaje się dość duża, ale to naprawdę łatwe danie.
sobota, 31 stycznia 2015
niedziela, 25 stycznia 2015
Fińskie placuszki szpinakowe
Niedawno natknęłam się na bardzo ciekawy przepis i dzisiaj dzielę się nim z Wami. Fińskie placuszki ze szpinakiem (występujące oryginalnie pod nazwą pinaattiohukaiset lub pinaattiletut) są świetne: sycące, zdrowe i zielone :) A do tego oczywiście bardzo smaczne. Z tego co widziałam, występują też w formie bardziej "naleśnikowej". Podaje się je na śniadanie lub jako przekąskę, ze śmietaną lub kwaśnym dżemem borówkowym. Ja zamiast nich użyłam jogurtu greckiego z ostrą papryką, który też dobrze się sprawdził. Warto wypróbować ten przepis, bo przypadnie do gustu nawet osobom twierdzącym, że nie lubią szpinaku ;)
wtorek, 20 stycznia 2015
Muffinki cytrynowe z marcepanem
Migdały i cytryna to idealne połączenie. Sprawdziłam to już wcześniej, przy okazji ciasta cytrynowo-migdałowego Sophie Dahl. Teraz polecam niezwykle aromatyczne muffinki cytrynowe z mielonymi migdałami i marcepanem. Są naprawdę przepyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Będziecie zachwyceni. Są wyczuwalnie cytrynowe, ale można dodatkowo polać je jeszcze lukrem otrzymanym z wymieszania cukru z odrobiną soku z cytryny.
środa, 14 stycznia 2015
Kurczak po marokańsku na purée z batatów
Dzisiaj chciałabym podzielić się świetnym przepisem na kurczaka po marokańsku z oliwkami i purée z batatów. Te ostatnie stanowią doskonałą odmianę od zwykłych ziemniaków, z tym że są od nich smaczniejsze i chyba zdrowsze, a do tego mają piękny kolor. Wyjątkowo dobrze pasują do soczystego kurczaka wyraziście doprawionego kuminem i cynamonem. Całość jest przepyszna, a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu, więc idealnie nadaje się na szybki obiad w tygodniu.
czwartek, 8 stycznia 2015
Burgery z buraka i fasoli
Trudno nie lubić burgerów. Dotyczy to przeważnie tych mięsnych, ale ja przepadam nawet bardziej za burgerami warzywnymi. Niedawno wpadłam na pomysł przygotowania ich z buraka i fasoli, z dodatkiem indyjskich przypraw i pestek słonecznika. Muszę nieskromnie przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Burgery wyszły przepyszne, lekko pikantne oraz chrupiące dzięki pestkom słonecznika. Z przepisu wychodzi pięć sztuk, więc część z nich można zostawić na później i np. zjeść na zimno, bo wtedy również smakują świetnie. Oczywiście sprawdzają się nie tylko w bułce, podałam je też jako kotlety, z kaszą jaglaną i rukolą.
sobota, 3 stycznia 2015
Fajitas z papryką i stekiem z rostbefu
Dobrze jest od czasu do czasu zjeść porządny stek. Może być w postaci jednego kawałka mięsa lub pokrojony, jako dodatek do jakiegoś dania. Tak jest właśnie w tym przypadku. Stek z rostbefu jest tylko jednym z elementów tworzących pyszne fajitas. Pozostałe to kolorowa papryka, czerwona cebula, kolendra, sos jogurtowy i jalapeños. Warto wypróbować takie połączenie, bo wszystkie składniki są łatwo dostępne, a jednocześnie efekt wydaje się naprawdę niecodzienny. Soczyste mięso, pikantna papryka i aromatyczna kolendra owinięte w pełnoziarnistą tortillę to jest to ;)
Subskrybuj:
Posty (Atom)