niedziela, 28 grudnia 2014

Sushi bez zawijania


Sushi mogłabym chyba jeść codziennie, więc wizyta w restauracji od czasu do czasu to dla mnie za mało;) A że na razie nie chce mi się uczyć się samodzielnie go przygotowywać, wpadłam na pomysł zrobienia własnej wersji zdekonstruowanego sushi. W Japonii nazywa się ono chirashizushi - sushi rozsypane. Nie trzeba bawić się w zawijanie, a smak, w zależności od użytych dodatków, bardziej lub mniej przypomina ten "prawdziwy". Nie dysponując surową rybą odpowiedniej jakości, zdecydowałam się na wędzonego łososia. Do tego awokado, wodorosty nori, marynowany imbir, nerkowce z wasabi. Wszystko świetnie ze sobą współgra, ale kompozycję można modyfikować zgodnie z upodobaniami. Sprawdzą się też np. krewetki, sezam, grzyby shiitake, omlet, ogórek czy inne warzywa. Zachęcam do wypróbowania, bo przepis przekona nawet osoby sceptycznie nastawione do sushi.

niedziela, 21 grudnia 2014

Przepisy świąteczne

Dzisiaj zapraszam na zestawienie przepisów odpowiednich na święta Bożego Narodzenia. Znajdziecie w nim głównie słodkie wypieki, ale też np. pyszne pełnoziarniste paszteciki drożdżowe z soczewicą. Szczególnie polecam kremowy sernik z korzennym spodem, brzoskwiniami i polewą z białej czekolady oraz ciasteczka z nadzieniem figowym z wanilią i herbatą rooibos. Zachęcam do wypróbowania tych przepisów, bo są sprawdzone i naprawdę dobre :)







wtorek, 16 grudnia 2014

Świąteczny keks angielski z marcepanem


Na Boże Narodzenie zwykle piecze się serniki i makowce, ale warto zdecydować się również na coś innego, np. angielską wersję keksu - fruit cake. Ja zapraszam na trochę lżejszy, bez dodatku alkoholu, za to ozdobiony marcepanem. Intensywność smaku zapewniają dodatki: różne rodzaje orzechów, kandyzowana skórka cytronu, suszona żurawina, wiórki kokosowe, skórka z cytryny i pomarańczy, a także korzenne przyprawy. Wszystko to razem ciekawie się komponuje, a ciasto jest bardzo aromatyczne i zasługuje na miejsce na świątecznym stole.

czwartek, 11 grudnia 2014

Gulasz z sarniny z czekoladą


Najlepsze na mrozy jest oczywiście rozgrzewające jedzenie. Zimą sprawdzają się szczególnie gulasze, np. ten - z sarniny, z dodatkiem chili i gorzkiej czekolady. Długo gotowane mięso i aromatyczny, bogaty w smaku sos - czy może być coś lepszego? Dziczyzna (którą oczywiście można zastąpić wołowiną) i ciemna czekolada to naprawdę świetne zestawienie, dzięki któremu danie nabiera głębi. Przygotowanie gulaszu jest bardzo proste, ale efekt pozytywnie zaskakuje. Warto wzbogacić "zwykłe" danie, dodając czekoladę, by przekonać się, że w tak łatwy sposób można diametralnie je zmienić. Gulasz doskonale nadaje się także jako nadzienie do pajów czy zapiekanek.

niedziela, 7 grudnia 2014

Prasopita


Prasopita to grecki placek z nadzieniem porowo-serowym. Można wykorzystać do niego gotowe ciasto filo, tym samym bardzo upraszczając przepis. Serdecznie go polecam, bo to doskonały sposób na urozmaicenie obiadu. Wyrazisty farsz świetnie komponuje się z chrupiącym ciastem. Całość jest lekka, aromatyczna, po prostu pyszna! Znana jest przede wszystkim wersja ze szpinakiem, ale to ta z porem powinna być numerem jeden.

wtorek, 2 grudnia 2014

Placki z cukinii z mozzarellą


Placki z cukinii to nic odkrywczego, ale mogą mieć tyle odmian, że każdy znajdzie jakąś dla siebie wyjątkową. Jedną z najbardziej udanych jest ta z dodatkiem mozzarelli, której ciągnące się kawałki urozmaicają strukturę placuszków. Do tego oregano i mamy wersję włoską ;) Ale mozzarellę można zastąpić np. fetą, a oregano - miętą. Warto trochę pokombinować :) Placki nadają się na szybki, niskokaloryczny, ale sycący obiad. Polecam!