poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Gdzie zjeść w Krakowie? Część 2.


O Krakowie trochę już pisałam. M. in. o lodziarniach, restauracjach i o Najedzeni Fest!. Ale to jeszcze nie wszystko. Na koniec zostawiłam najlepsze;) Zacznę od jednego z moich ulubionych miejsc. To Coca, malutki sycylijski bar na Kazimierzu. Słyszałam o nim już dawno, ale dopiero w tym roku mogłam przekonać się, że rzeczywiście jest świetny. Jedzenie jest tradycyjne, konkretne i mało wyszukane, ale jakie pyszne! Byłam tam kilka razy. Najpierw jadłam penne z sosem pomidorowym, bakłażanem i ricottą (na pierwszym zdjęciu). Makaron był al dente, a sos bardzo smaczny. Innym razem wybrałam placek z ziemniakami i serem, również niezły, podobnie jak i inne tego typu wypieki. Trochę mniej smakowała mi pizza, ale to chyba ze względu na to, że jedynym dodatkiem były karczochy, a te według mnie najlepsze są w towarzystwie jakichś innych, np. salami. Zachęcam również do skuszenia się na cannolo, rurkę z chrupiącego ciasta wypełnioną kremem z ricotty.

czwartek, 14 sierpnia 2014

Wrap z pastą z awokado i jajkiem sadzonym


To ostatnio jeden z moich ulubionych sposobów na śniadanie (a nawet na obiad). Zestawienie awokado - dobrze doprawionego sokiem z limonki, solą i harissą - z jajkiem sadzonym z płynnym żółtkiem jest naprawdę doskonałe. Do tego pełnoziarnista tortilla i mamy sycący i wartościowy posiłek. To wszystko w 10 minut, więc rano, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, ten przepis na smakowity wrap na pewno się przyda. 

sobota, 9 sierpnia 2014

Sałatka z bulguru z kurczakiem, nektarynkami, fetą i orzechami pecan


To jeden z tych przepisów, które jeszcze przed wypróbowaniem robią duże wrażenie. Bulgur, kurczak, brzoskwinie (zastąpiłam je nektarynkami), orzechy pecan, zioła i ser feta to same przepyszne składniki. Nic dziwnego, że również sałatka z nich okazała się doskonała. Smaki słodki, słony, kwaśny i pikantny świetnie się równoważą, a efekt jest wyśmienity. Sałatka jest świeża, letnia i kolorowa. Nie wszyscy lubią połączenia mięsa z owocami, ale warto się dla niej do nich przekonać;)

niedziela, 3 sierpnia 2014

Pełnoziarniste ciasto z jagodami i herbatą earl grey


Zapraszam na pyszne pełnoziarniste ciasto z jagodami, herbatą earl grey, cytryną i makiem, polane cytrynowym lukrem. Czy to nie brzmi kusząco? Wszystkie składniki doskonale do siebie pasują i podkreślają się nawzajem. Aromaty herbaty, cytryny i jagód są dobrze wyczuwalne, a chrupiący mak sprawia, że ciasto ma ciekawą strukturę. A przy okazji jest naprawdę zdrowe. Warto również wspomnieć, że (przykryte papierem i ściereczką) długo zachowuje świeżość, mimo że zawiera mało tłuszczu.