poniedziałek, 30 czerwca 2014

Risotto z salami i serem fontina


Gdy pewnego razu w lodówce miałam pyszne łagodne salami i ser fontina, od razu wiedziałam jak je wykorzystam. Pomysł na risotto z ich udziałem okazał się wyśmienity. Kremowy, aromatyczny ryż i chrupiące plasterki salami to doskonałe połączenie. Nic dodać, nic ująć. To tylko kilka składników, a efekt olśniewający. Nawet nie wiem, co jeszcze by napisać o tym daniu;) Po prostu przekonajcie się sami!

czwartek, 19 czerwca 2014

Krakowska Manufaktura Czekolady


Zapraszam na fotorelację z Krakowskiej Manufaktury Czekolady. Naprawdę było tam co fotografować! Wybrałam się tam, bo usłyszałam, że w weekendy o 14 obowiązuje "kwadrans czekoladowy", w czasie którego tabliczkę czekolady można kupić za pół ceny. Niestety na miejscu okazało się, że dotyczy to tylko deserowej, mlecznej i białej, te z dodatkami nie wchodzą w grę, dlatego zdecydowałam się na pierwszą z wymienionych. Gdy później jej spróbowałam, okazała się całkiem smaczna, jak to czekolada;) Na drugim zdjęciu możecie zobaczyć pracownię, którą widać przez szybę przy wejściu do Manufaktury, którego "pilnuje" sporych rozmiarów czekoladowy pies.

niedziela, 8 czerwca 2014

Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i pistacjami wg Nigelli


Dzisiaj szybki i prosty przepis z użyciem tylko pięciu składników. Czyli pyszny makaron (u mnie moje ulubione pełnoziarniste kokardki) z serem gorgonzola, szpinakiem i pistacjami znaleziony w świetnej książce Nigelli Lawson "Nigellissima". Sos z sera pleśniowego przygotowuje się błyskawicznie. Jest wyjątkowo kremowy i wyrazisty, doskonale pasuje do szpinaku. Uzupełniony czarnym pieprzem i pistacjami staje się jeszcze lepszy. To chyba dlatego Nigella dla dwóch osób proponuje porcję o wiele większą, bo aż z 250g makaronu;) Ja proporcjonalnie zmniejszyłam ilość składników, otrzymując i tak całkiem konkretne danie. Polecam!