sobota, 31 maja 2014

Placki po turecku Jamiego Olivera


Pora na przepis, który wykorzystałam już dwa razy - na ekspresowe placki po turecku, z mielonym mięsem, orzechami włoskimi, ziołową sałatką i fetą. Pochodzi z książki Jamiego Olivera "15 minut w kuchni", którą kupiłam od razu po polskiej premierze, czyli jakiś czas temu. Aż dziwne, że na blogu jeszcze nic się z niej nie pojawiło, bo jest naprawdę dobra. Przetestowałam już parę przepisów i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem tego, co można przygotować w 15 minut. Nie zawsze uda się w kwadrans (np. warzywa kroiłam sama, a nie w malakserze), ale jeśli będzie to, powiedzmy, 20 minut, to czy robi to wielką różnicę?;) Efekt jest niesamowity - pyszne placki z wyraziście doprawionym mięsem, chrupiącą sałatką i dopełniającym całości serem feta. Będziecie zaskoczeni, jak smaczne jest to danie.

wtorek, 27 maja 2014

Mr. Lee's (Kraków)


Jedną z nowszych restauracji w Krakowie jest Mr. Lee's serwująca dania kuchni tajwańskiej. Jakiś czas temu wybrałam się do niej i muszę stwierdzić, że nie wiem, dlaczego nie było w niej żadnych gości (dopiero później pojawił się ktoś oprócz nas). Może to tylko przypadek, bo na pewno nie spowodowało tego jedzenie czy obsługa. Wszystko poza wystrojem (który nie jest znowu aż tak okropny;D) można ocenić bardzo pozytywnie. Warto wybrać się tam, by spróbować pierożków na parze i innych potraw przygotowywanych przez pochodzących z Tajwanu kucharzy. Szczególnie smaczna jest zupa won ton widoczna poniżej - może i nie ma w niej zbyt wielu pierożków, ale rosół (chyba wieprzowo-wołowy) sam w sobie jest pyszny.

środa, 21 maja 2014

Pełnoziarniste muffinki chałwowe


Od jakiegoś czasu miałam ochotę upiec muffinki chałwowe - zwłaszcza że pasta tahini już dość długo stojąca w lodówce zdecydowanie się tego domagała. I oto są;) Oczywiście pełnoziarniste, jak to u mnie bywa. Wyszły naprawdę smaczne. Niespecjalnie słodkie, ale za to mocno chałwowe, więc polecam je wszystkim miłośnikom tego smakołyku. Są sycące i idealne na śniadanie, świetnie smakują np. posmarowane domową galaretką wiśniową. I, jak to muffinki, bardzo prosto je przygotować, więc zachęcam do wypróbowania przepisu w wolnej chwili.

środa, 14 maja 2014

Jajka zapiekane z ziemniakami, pomidorami i anchois


Rzadko przygotowuję zapiekane jajka, a to przecież świetny pomysł na urozmaicenie dań z nimi. W takiej formie, zwłaszcza z dodatkiem sera, naprawdę dużo zyskują. Ja pomyślałam o połączeniu ich z ziemniakami w pomidorowym sosie doprawionym dość nietypowo anchois. Serdecznie polecam to danie, bo jest wyjątkowo proste, a jednocześnie, można by powiedzieć, niecodzienne. W dodatku sycące i za sprawą cheddara, anchois i pomidorów pełne smaku umami, który tak lubimy.

wtorek, 6 maja 2014

Ciasto z kaszą jaglaną


Czy najsmaczniejsze ciasta zawsze muszą być niezdrowe? Oczywiście, że nie! Nieprzekonanym polecam ten przepis. Jest naprawdę prosty i nie wymaga jakichś skomplikowanych składników. Po prostu kasza jaglana, twaróg, marchew, jabłka, rodzynki i parę innych podstawowych produktów. Upiekłam to ciasto na Wielkanoc i wszystkim bardzo smakowało. Gdybym nie powiedziała, że jest "dietetyczne", bez tłuszczu i z małą ilością cukru, pewnie nikt by się nie zorientował, bo jest tak pyszne, wilgotne i aromatyczne. Lubię w nim również to, że można łatwo modyfikować je na różne sposoby: zmieniać proporcje marchewki i jabłek, zastąpić je i rodzynki innymi owocami lub dodać jakieś przyprawy czy esencje.