czwartek, 27 czerwca 2013

Sałatka z fasoli i pomidorów z chili i bazylią

W czasie sesji raczej nie ma czasu na przygotowywanie bardziej skomplikowanych dań, dlatego ta sałatka w tym okresie świetnie się sprawdzi. Wystarczy 10 minut, by przyrządzić ją na obiad czy lunch. Smakuje świetnie, jest lekko pikantna i lekka, a przy tym sycąca. W dodatku to dobry sposób na wykorzystanie pomidorów, na które mamy teraz sezon.


czwartek, 20 czerwca 2013

Nudle z bakłażanem i bazylią


To danie zaskoczyło mnie swoim smakiem, chociaż prostota przepisu wcale na to nie wskazuje. Efekt połączenia tych składników jest wyjątkowo udany i śmiało mogę stwierdzić, że na pewno jeszcze przygotuję taki makaron na jakiś szybki obiad. Niektórzy nie lubią bakłażana, ale w tym wydaniu naprawdę zyskuje, choć można go też zastąpić cukinią czy grzybami shiitake. Do tego świeża bazylia i mój ulubiony sos ostrygowy. Pycha!

czwartek, 13 czerwca 2013

Batoniki z płatkami kukurydzianymi i masłem orzechowym bez pieczenia


Nie jadłam jeszcze tak pysznych batoników. Może smakowały mi tak bardzo, bo łączą różne moje ulubione składniki, jak czekolada, płatki kukurydziane, miód. Są naprawdę wyjątkowe. Żeby je przygotować, piekarnik nie jest potrzebny i to jest ich niezaprzeczalna zaleta. Płatki kukurydziane nadają im chrupkość, a miód niesamowity aromat. Są słodkie, ale zdrowe, a przynajmniej zdrowsze od batoników ze sklepu;) Proponuję od razu przygotować podwójną porcję;D

czwartek, 6 czerwca 2013

Sałatka z ogórka z orzeszkami ziemnymi, chili i kokosem


Gdy przypadkiem trafiłam na ten przepis, od razu wiedziałam, że prędzej czy później go wykorzystam. W tym wypadku stało się to nawet prędzej;D Zwykle przepisy czekają na wykorzystanie dość długo, ale ten miał szczęście. To przez to niebanalne połączenie składników, które bardzo mi się spodobało. Sałatka jest niezwykle prosta, świeża i ciekawa w smaku. Może być dodatkiem do innego dania, ale ja podałam ją samą. Okazała się zaskakująco sycąca, a przede wszystkim bardzo smaczna. Polecam:)

niedziela, 2 czerwca 2013

Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami, chili i ciecierzycą


Ta zupa na pewno Was rozgrzeje;) Nieważne, że teoretycznie mamy wiosnę, bo pogoda w Polsce nawet w czerwcu bywa nieciekawa. Dlatego zamiast chłodnika polecam przepis na tę pikantną zupę z soczewicy z chili, pomidorami i ciecierzycą, który może przydać się w najbliższym czasie (nie chcę zapeszać, ale już nie wierzę pogodzie;D).
Efekt jest doskonały, soczewica i ciecierzyca jak najbardziej do siebie pasują, a w towarzystwie pomidorów i chili jeszcze zyskują. Zupa smakuje wyraziście, jest wyjątkowo aromatyczna i nieprzesadnie pikantna. Trudno więcej o niej napisać, jest po prostu pyszna i świetnie nadaje się na lekki, a przy tym sycący obiad.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...