czwartek, 27 czerwca 2013

Sałatka z fasoli i pomidorów z chili i bazylią

W czasie sesji raczej nie ma czasu na przygotowywanie bardziej skomplikowanych dań, dlatego ta sałatka w tym okresie świetnie się sprawdzi. Wystarczy 10 minut, by przyrządzić ją na obiad czy lunch. Smakuje świetnie, jest lekko pikantna i lekka, a przy tym sycąca. W dodatku to dobry sposób na wykorzystanie pomidorów, na które mamy teraz sezon.


Sałatka z fasoli i pomidorów z chili i bazylią
- 1 puszka fasoli Jaś
- 250g pomidorów
- 1 czerwona papryczka chili
- mały pęczek bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżki oleju
- 1/2 łyżki czerwonego octu winnego

1) Fasolę odsączyć, przepłukać i umieścić w misce.
2) Dodać pokrojone w kostkę pomidory.
3) Chili, bazylię, czosnek, olej i ocet zmiksować w blenderze.
4) Dodać do fasoli i pomidorów i wymieszać.
5) Podawać z dodatkowymi całymi listkami bazylii.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 170 kcal

czwartek, 20 czerwca 2013

Nudle z bakłażanem i bazylią


To danie zaskoczyło mnie swoim smakiem, chociaż prostota przepisu wcale na to nie wskazuje. Efekt połączenia tych składników jest wyjątkowo udany i śmiało mogę stwierdzić, że na pewno jeszcze przygotuję taki makaron na jakiś szybki obiad. Niektórzy nie lubią bakłażana, ale w tym wydaniu naprawdę zyskuje, choć można go też zastąpić cukinią czy grzybami shiitake. Do tego świeża bazylia i mój ulubiony sos ostrygowy. Pycha!

Nudle z bakłażanem i bazylią
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1/2 - 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 bakłażana
- 1 łyżka oleju
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 160g makaronu lo mein (użyłam innego)
- kilkanaście listków bazylii

1) Wymieszać sos ostrygowy, olej sezamowy i cukier.
2) Na patelni rozgrzać 2/3 oleju i dodać bakłażana
pokrojonego na pół i na niezbyt grube plastry.
3) Smażyć przez 4 minuty, mieszając i odwracając.
4) Przesunąć na bok patelni, wlać resztę oleju
i dodać posiekaną szalotkę i czosnek.
5) Smażyć, mieszając, przez pół minuty.
6) Dodać ugotowany w międzyczasie makaron i przygotowany sos.
7) Dokładnie wymieszać i podawać przybrane porwaną bazylią.

Inspiracja stąd.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 400 kcal

 

czwartek, 13 czerwca 2013

Batoniki z płatkami kukurydzianymi i masłem orzechowym bez pieczenia


Nie jadłam jeszcze tak pysznych batoników. Może smakowały mi tak bardzo, bo łączą różne moje ulubione składniki, jak czekolada, płatki kukurydziane, miód. Są naprawdę wyjątkowe. Żeby je przygotować, piekarnik nie jest potrzebny i to jest ich niezaprzeczalna zaleta. Płatki kukurydziane nadają im chrupkość, a miód niesamowity aromat. Są słodkie, ale zdrowe, a przynajmniej zdrowsze od batoników ze sklepu;) Proponuję od razu przygotować podwójną porcję;D

Batoniki z płatkami kukurydzianymi
i masłem orzechowym
- 160g masła orzechowego
- 160g miodu (ew. mniej)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 100g płatków kukurydzianych
- 80g wiórków kokosowych
- 60g ciemnej czekolady
- 1/2 łyżeczki oleju

1) W małym rondelku stopić masło orzechowe i miód, mieszając.
2) Zdjąć z ognia i wmieszać esencję waniliową i migdałową.
3) W dużej misce wymieszać płatki kukurydziane
i zmiksowane w blenderze lub zmielone wiórki kokosowe.
4) Dodać masło orzechowe z miodem i dokładnie wymieszać.
5) Przełożyć do kwadratowej formy o boku 21cm wyłożonej papierem.
6) Dokładnie wyrównać, mocno przyciskając masę.
7) Przełożyć do lodówki do wystudzenia i zestalenia.
8) Roztopić czekoladę razem z olejem i posmarować nią batoniki.
9) Schować z powrotem do lodówki, a przed podaniem pokroić na prostokąty.
10) Najlepiej przechowywać w lodówce.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 275 kcal

czwartek, 6 czerwca 2013

Sałatka z ogórka z orzeszkami ziemnymi, chili i kokosem


Gdy przypadkiem trafiłam na ten przepis, od razu wiedziałam, że prędzej czy później go wykorzystam. W tym wypadku stało się to nawet prędzej;D Zwykle przepisy czekają na wykorzystanie dość długo, ale ten miał szczęście. To przez to niebanalne połączenie składników, które bardzo mi się spodobało. Sałatka jest niezwykle prosta, świeża i ciekawa w smaku. Może być dodatkiem do innego dania, ale ja podałam ją samą. Okazała się zaskakująco sycąca, a przede wszystkim bardzo smaczna. Polecam:)

Sałatka z ogórka z orzeszkami
ziemnymi, chili i kokosem
- 2 ogórki
- 1 czerwona papryczka chili
- 30g płatków kokosowych
- 50g niesolonych orzeszków ziemnych
- sól, cukier
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść natki pietruszki (lub kolendry)
- 1/2 łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
- 1/8 łyżeczki nasion kuminu

1) Częściowo obrane ogórki przekroić wzdłuż na pół i pozbawić nasion.
2) Pokroić w drobną kostkę i w dużej misce wymieszać z posiekaną chili,
uprzednio uprażonymi płatkami kokosa, orzeszkami ziemnymi,
sokiem z cytryny, szczyptą cukru i posiekaną pietruszką.
3) Rozgrzać olej, dodać gorczycę i kumin i prażyć je przez 15-30 sekund.
4) Wmieszać szczyptę soli, polać sałatkę i podawać.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 310 kcal

niedziela, 2 czerwca 2013

Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami, chili i ciecierzycą


Ta zupa na pewno Was rozgrzeje;) Nieważne, że teoretycznie mamy wiosnę, bo pogoda w Polsce nawet w czerwcu bywa nieciekawa. Dlatego zamiast chłodnika polecam przepis na tę pikantną zupę z soczewicy z chili, pomidorami i ciecierzycą, który może przydać się w najbliższym czasie (nie chcę zapeszać, ale już nie wierzę pogodzie;D).
Efekt jest doskonały, soczewica i ciecierzyca jak najbardziej do siebie pasują, a w towarzystwie pomidorów i chili jeszcze zyskują. Zupa smakuje wyraziście, jest wyjątkowo aromatyczna i nieprzesadnie pikantna. Trudno więcej o niej napisać, jest po prostu pyszna i świetnie nadaje się na lekki, a przy tym sycący obiad.


Zupa z czerwonej soczewicy
z pomidorami, chili i ciecierzycą
- 1 łyżeczka całego kuminu
- 1/2 łyżki oleju
- 1 czerwona cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 małe pomidory (250g)
- 1 czerwona chili
- 450ml wody
- 70g czerwonej soczewicy
- sól, pieprz
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 1 łyżka posiekanej pietruszki

1) Rozgrzać garnek z grubym dnem i prażyć nasiona kuminu przez minutę, mieszając.
2) Dodać olej, posiekaną cebulę i seler naciowy i smażyć przez 5 minut.
3) Dodać pokrojone w małą kostkę pomidory, posiekaną chili, wodę, soczewicę i szczyptę soli.
4) Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut lub aż soczewica będzie dobra.
5) Zmiksować za pomocą blendera, dodać ciecierzycę, podgrzać i doprawić.
6) Podawać posypane natką pietruszki i z chlebem.

Inspiracja stąd.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 230 kcal
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...