sobota, 30 marca 2013

Mrożone owoce z sosem z białej czekolady i limoncello wg Nigelli


Gdybyście potrzebowali szybkiego, awaryjnego przepisu na deser, to właśnie go znaleźliście;) Wystarczy połączyć kilka składników, by w ciągu 10 minut móc poczęstować niespodziewanych gości. Kontrast między zimnymi, kwaśnymi owocami a słodkim sosem z, wydawałoby się, mdłej białej czekolady, przełamanej dodatkiem pysznego limoncello jest wyjątkowy. Efekt zaskakuje subtelnością i wykwintnością. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigellissima", pełnej różnych pyszności do wypróbowania. Polecam (i książkę, i ten deser):D

Wesołych Świąt Wielkanocnych!

czwartek, 28 marca 2013

Curry z kalafiora, ziemniaków i jajek

Curry to bardzo dobry sposób wykorzystania kalafiora, bo z dodatkiem mleka kokosowego i ostrych przypraw smakuje zupełnie inaczej. Ta wersja zawiera również ziemniaki, no i jajka, przez które chociaż trochę nawiązuje do zbliżających się świąt;D Całość jest bardzo sycąca, wyrazista i smakowita. I, jak to zwykle u mnie, prosta do przygotowania. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i można cieszyć się pikantnym, oryginalnym daniem. Polecam:)

niedziela, 24 marca 2013

Bananowo-cynamonowe ciasteczka z boczkiem


Kolejny dość kontrowersyjny przepis;) Gdy przypadkiem go znalazłam, od razu pomyślałam, że te ciasteczka mogą być wyjątkowo smaczne. Słyszałam, że moja prababcia piekła pyszne kruche ciastka ze skwarkami ze słoniny. Bardzo lubię takie słodko-słone połączenia, dlatego w przeciwieństwie do osób, którym o nich wspomniałam wiedziałam, że bananowe z cynamonem i boczkiem też będą udane. Ale trzeba przyznać, że po spróbowaniu ich wszyscy ze zdziwieniem stwierdzili, że są dobre, mam nadzieję, że nie z grzeczności;D Zresztą chyba nie, bo naprawdę mogą smakować - są mięciutkie i delikatne z mocniejszym akcentem sprężystego, słonego boczku i aromatem cynamonu. Polecam:)

piątek, 22 marca 2013

Owsianka na ostro - z serem pecorino i octem balsamicznym


Zawsze najbardziej lubiłam najprostszą owsiankę: na wodzie i mleku, ze szczyptą soli i ew. płatkami kukurydzianymi;) Dlatego gdy trafiłam na przepis na jej całkiem wytrawną wersję, od razu wiedziałam, że taka też na pewno będzie mi smakować. Ja do swojej wybrałam słono-pikantny ser pecorino i odrobinę octu balsamicznego, który stanowi ciekawy akcent. Przygotowałam ją nie z płatków owsianych, a z kaszy z łamanego obłuszczonego ziarna owsa, ale z pewnością każda wersja jest pyszna! Wyrazista, kremowa i idealna na śniadanie. Albo obiad;D

wtorek, 19 marca 2013

Chowder z kukurydzą, krewetkami i boczkiem


Moja dzisiejsza propozycja należy do moich ulubionych zup spośród tych, jakie do tej pory przygotowałam. Jest delikatna, a jednocześnie wyrazista, z krewetkami, które przez boczek zostały podkreślone, a nie zdominowane. Do tego bardzo sycąca i "konkretna", choć całkiem zdrowa. Nic, tylko wziąć się za gotowanie;) Zwłaszcza że składniki są powszechnie dostępne, jedynie z zieloną papryką może być problem, ale oczywiście wystarczy ją zastąpić czerwoną. Naprawdę polecam!

niedziela, 17 marca 2013

Ciasto rozmarynowe Nigelli

Za każdym razem, gdy miałam w domu rozmaryn, myślałam o upieczeniu tego ciasta. Zauważyłam je w książce Nigelli Lawson "Jak być domową boginią" na samym początku i od razu mi się spodobało. Tak się złożyło, że przygotowałam je dopiero teraz, ale lepiej późno niż wcale;) Wyszło świetnie. Rozpływające się w ustach, wilgotne i pachnące bardzo smakowicie. Dodatek rozmarynu tworzy kontrast z waniliowym ciastem, a na wierzchu powstaje chrupiąca skórka. Autorka proponuje podawać je z duszonym jabłkami, komponując elegancki i skromny deser.

piątek, 15 marca 2013

Irlandzka zupa z pęczaku ze śmietanką i whiskey

Zima nadal daje się we znaki, dlatego dobrze jest zjeść coś rozgrzewającego i sycącego. Mamy wciąż wymówkę, by przygotowywać trochę "cięższe" potrawy;) Jedną z nich może być ta smakowita zupa z kaszy jęczmiennej pęczak, warzyw i boczku z dodatkiem octu z czerwonego wina, śmietanki i irlandzkiej whiskey. Mogę ją szczerze polecić, bo jest naprawdę pyszna! Kremowa, z wyraźnymi, słonymi akcentami boczku, sprężystą kaszą i delikatnie wyczuwalnym aromatem whiskey. Spróbujcie:)

środa, 13 marca 2013

Dwuskładnikowe placuszki bananowe


Mam nadzieję, że spodobają się Wam te najprostsze na świecie placuszki bananowe. Potrzeba do nich jedynie dwóch składników, a przygotowanie zajmuje chwilę. Najlepiej wykorzystać do nich bardzo dojrzałe banany, dzięki którym placuszki będą słodkie, a przy okazji to dobry sposób na szybkie wykorzystanie tych owoców, z którymi czasem nie wiadomo co zrobić. Wychodzą cienkie, ale ciasto nie rozlewa się specjalnie, dlatego możemy smażyć kilka naraz na większej patelni. Smakują świetnie z różnymi dodatkami, ja posmarowałam je masłem orzechowym i dżemem, ale może to być np. Nutella, a nawet kawałki czekolady czy jagody dodane wcześniej do ciasta. Oczywiście to nie to samo, co takie prawdziwe placuszki, ale i tak są naprawdę smaczne, a co najważniejsze - proste i szybkie do przyrządzenia.

wtorek, 12 marca 2013

Pełnoziarniste spaghetti z pistacjami, cytryną i rukolą


Zawsze warto mieć w zanadrzu parę przepisów na szybki obiad do przygotowania w tygodniu. Nie musi to być coś zwykłego, przeciwnie, w ciągu 20 minut można przyrządzić całkiem nietypowe danie. Tym razem proponuję pełnoziarniste spaghetti z pesto z pistacji i cytryny z rukolą. Jest wyraziste w smaku i naprawdę pyszne! Te składniki wyjątkowo do siebie pasują i jeśli jeszcze ich nie łączyliście, zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

niedziela, 10 marca 2013

Meksykański gulasz wołowy z fasolą

Od dawna miałam ochotę na długo gotowaną, rozpływającą się w ustach wołowinę, ale najlepiej w jakiejś ciekawszej formie. Dlatego wybrałam przepis BBC Good Food na meksykańskie chilli z wołowiny. Proste i bardzo smakowite! Do tego dosyć pikantne, wyjątkowo aromatyczne, sycące i godne powtórnego przygotowania na jakiś zimowy (i wiosenny;D) niedzielny obiad.

wtorek, 5 marca 2013

Ciasteczka owsiane z granatem i czekoladą


Jeśli jest coś, co można piec i piec, nigdy się nie nudząc, to są to m.in. ciasteczka. Zwłaszcza owsiane, ze smakowitymi dodatkami, które za każdym razem mogą być inne. Ja tym razem nietypowo wybrałam nasiona granatu i ciemną czekoladę, tworzące świetne zestawienie lekko kwaśnego i słodkiego smaku. Ciastka są spore, pożywne i pyszne. Naprawdę uzależniające. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, polecam wykorzystanie w ten sposób granatu:)

sobota, 2 marca 2013

Fajitas z krewetkami i kiełbasą


Dawno nie jadłam nic meksykańskiego, dlatego te pyszne fajitas z krewetkami i kiełbasą były miłą odmianą. Zdecydowanie mogę polecić to danie, bo jego przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie, a smak - satysfakcjonujący;D Chętnie niedługo powtórzę taki obiad. Mamy tu delikatne krewetki, nieco mniej delikatną kiełbasę, podsmażoną paprykę, limonkę, dymkę... Czyli dobre połączenie smaków. W dodatku kto by nie lubił tortilli i zabawy z zawijaniem w nie jedzenia;)