środa, 31 października 2012

Risotto z fenkułem i cytryną


Risotto to jedno z moich ulubionych dań i często wypróbowuję jego nowe wersje. Jest ich tyle, że chyba nigdy mi się to nie znudzi. Ostatnio wpadłam na pomysł dodania kopru włoskiego, bo miałam go w domu i zastanawiałam się, jak go wykorzystać. Sprawdził się świetnie, szkoda, że fenkuł nie jest łatwo dostępny. Teraz jednak nie powinno być problemu z kupieniem go, bo trwa sezon na to pyszne warzywo. Polecam połączyć go w risotcie ze skórką z cytryny, a otrzymacie wyraziste, aromatyczne danie na szybki obiad.

Risotto z fenkułem
i cytryną
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 koper włoski
- 160g ryżu Arborio
- wywar warzywny
- skórka z 1 cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- świeżo stary parmezan

1) Na rozgrzanej dużej patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę, by zmiękła.
2) Dodać posiekany czosnek i drobno pokrojony fenkuł i podsmażyć, by zmiękły.
3) Wsypać ryż i mieszać przez kilka minut.
4) Mieszając, stopniowo dolewać gorący wywar,
za każdym razem czekając, aż się wchłonie.
5) Skończyć dodawanie bulionu, gdy ryż będzie jeszcze al dente, 
a risotto będzie miało kremową konsystencję. 
6) Dodać sól i pieprz tylko jeśli wywar nie był doprawiony.  
7) Wmieszać kawałek masła i skórkę z cytryny.
8) Podawać posypane startym serem i ozdobione listkami kopru. 

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 380 kcal

niedziela, 28 października 2012

Pieczona dynia z chili i szałwią


Sezon na dynię w pełni, więc warto z niego skorzystać, przygotowując ją na różne sposoby. Ja zapraszam na dynię w wersji pieczonej - z szałwią, papryczką chili, bułką tartą i serem pecorino. Tak przygotowana nabiera smaku i może być świetnym dodatkiem do dań głównych, aromatycznym i lekko pikantnym, a nawet stanowić samodzielne danie. Przepis pochodzi z książki Gina D'Acampo "Buonissimo!".

Pieczona dynia
z chili i szałwią
- 70g bułki tartej
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- duży kawałek dyni, ze skórą
- 1 czerwona ostra papryczka, bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 10 listków szałwii
- 2 łyżki świeżo startego sera pecorino

1) Bułkę tartą wsypać do miski i skropić połową oliwy.
2) Doprawić i dokładnie wymieszać.
3) Dynię pokroić w cienkie plastry.
4) Ułożyć je w naczyniu do zapiekania.
5) Skropić resztą oliwy.
6) Papryczkę bez pestek i czosnek pokroić w plasterki.
7) Posypać dynię chili, czosnkiem i szałwią.
8) Doprawić solą i posypać bułką i serem.
9) Piec w temperaturze 200 st. C przez 40 minut do 1 godziny,
w zależności od grubości kawałków.

Czas przygotowania: 1 1/4 godziny
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 240 kcal

 Dyniowe przysmaki

czwartek, 25 października 2012

Sałatka z rukoli z gruszką, kozim serem, granatem i pistacjami


Czasem na obiad może wystarczyć sałatka. Zwłaszcza taka. O bardzo wyrazistym smaku rukoli, złagodzonym twarożkiem z koziego mleka i pestkami granatu, podkreślonym słodyczą gruszki. Przy tym całkiem sycąca, kolorowa i zdrowa. Zdecydowanie mogę polecić takie połączenie, bo wszystkie składniki świetnie do siebie pasują, a sama sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu i oryginalna w smaku, dlatego warto wykorzystać wszechobecne teraz gruszki do jej przygotowania.

Sałatka z rukoli
z gruszką, kozim serem,
granatem i pistacjami
- 100g rukoli
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
- 1 twarda gruszka
- ok. 2 łyżek koziego twarożku
- 1/2 granatu
- 1 łyżka grubo posiekanych pistacji

1) Umytą i osuszoną rukolę rozłożyć do dwóch miseczek.
2) Wymieszać ocet, oliwę, miód, sól i pieprz.
3) Gruszkę pokroić w dość małą kostkę i ułożyć na rukoli.
4) Polać sałatkę dressingiem.
5) Rozłożyć kawałki twarogu, posypać pestkami granatu i pistacjami.

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 220 kcal

niedziela, 21 października 2012

Pełnoziarniste ciasto z owocami i solą morską

Lubicie słodko - słone połączenia? Bo ja tak. Ciasteczka digestive czy solony karmel to jest to;) W tym cieście słodkie, posypane cukrem owoce (w zasadzie dowolne) posypane są odrobiną soli morskiej, co podkreśla ich smak i czyni ciasto oryginalnym. Do tego jest ono z mąki pełnoziarnistej i zawiera niewiele tłuszczu, więc może być zdrową jesienną przekąską lub deserem.


Pełnoziarniste ciasto
na maślance z owocami
i solą morską
- 360g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 110g cukru demerara
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 55g stopionego masła
- skórka z 2 cytryn
- 1 gruszka
- 2 śliwki
- 3 łyżki cukru po posypania
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej

1) W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
2) W mniejszej misce zmiksować jajka, maślankę, wystudzone masło i skórkę z cytryn.
3) Połączyć suche i mokre składniki i przełożyć do nasmarowanej formy do tart o średnicy 28cm.
4) Na wierzchu rozłożyć pokrojone w drobną kostkę owoce.
5) Posypać je cukrem, a następnie solą.
6) Piec w temperaturze 200 - 210 st. C przez ok. 60 minut
(lub krócej, więc sprawdzić patyczkiem).

Inspiracja stąd.

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 10
Kaloryczność jednej porcji: 280 kcal

wtorek, 16 października 2012

Tajarin con fegatini


Gdyby ktoś nie zauważył, oświadczam, że uwielbiam kuchnię włoską;) W czym nie jestem zbyt oryginalna, bo jest jedną z najlepszych i chyba wszyscy ją doceniają. Książka "Dwaj łakomi Włosi" Antonia Carluccio i Gennara Contaldo, o której postaram się niedługo napisać, zawiera wiele godnych uwagi przepisów tej kuchni, m.in. na to zaskakujące w smaku tagliatelle, czyli tajarin w dialekcie piemonckim. Wątróbka w tak udanym połączeniu nie smakuje jak ona, więc danie mogłoby smakować nawet osobom, które za nią nie szaleją;) Sos z dodatkiem masła i białego wina czyni cuda, a prawdziwki i parmezan dopełniają całości.

Tagliatelle z wątróbką
i suszonymi prawdziwkami
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- 200g oczyszczonych wątróbek z kurczaka
- 20 suszonych prawdziwków
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki białego wina
- sól, pieprz
- 150g tagliatelle (u mnie orkiszowe)
- świeżo starty parmezan

1) Roztopić masło i smażyć na nim posiekaną cebulę przez ok. 5 minut, aż się lekko zezłoci.
2) Dodać pokrojone w małą kostkę wątróbki i smażyć, mieszając, 3-4 minuty.
3) Dodać namoczone przez 20 minut grzyby, przecier i wino.
4) Wymieszać składniki i doprawić do smaku, dolać odpowiednią ilość wody,
w której moczyły się prawdziwki.
5) W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić i połączyć z sosem.
6) Każdą porcję posypać parmezanem.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 480 kcal

 

piątek, 12 października 2012

Tarta z karczochami i szpinakiem wg Gina D'Acampo


Bardzo lubię przepisy Gina D'Acampo, mam zresztą cztery jego książki i często wypróbowuję jego propozycje. Przeważają wśród nich bardzo smaczne, a zarazem łatwe w przygotowaniu dania, jak ta tarta ze spodem z ciasta francuskiego i pysznym nadzieniem ze szpinakiem i karczochami. Serdecznie polecam ten przepis, bo efekt jest wyśmienity! W towarzystwie ulubionej sałaty świetnie nadaje się na obiad, a na drugi dzień można zabrać ją ze sobą do pracy czy na zajęcia. Nie wszyscy przepadają za szpinakiem, ale zapewniam, że w takiej tarcie będzie smakować każdemu.

Tarta z karczochami
i szpinakiem
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- 8 serc karczochów w oleju
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (225g, u mnie light)
- 400g liści szpinaku, grubo posiekanych
- 6 jajek
- 50g świeżo startego parmezanu lub innego sera
- 80g sera feta, rozkruszonego
- sól, pieprz

1) Na dużej patelni podsmażyć cebulę przez 5-6 minut.
2) Dorzucić odsączone karczochy przekrojone na pół.
3) Dolać 80ml wody i dusić na bardzo małym ogniu przez 6 minut.
4) Wyłożyć ciastem nasmarowaną formę do tarty o średnicy 25cm.
5) Nadmiar wykorzystałam do zrobienia ciasteczek z jabłkiem i cynamonem.
6) Przykryć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą.
7) Podpiec w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.
8) Wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć papier i odstawić do ostygnięcia.
9) Zblanszować szpinak, wrzucając go do durszlaka i przelewając wrzątkiem.
10) Przelać go zimną wodą, wycisnąć z niego jej nadmiar i odstawić.
11) W dużej misce roztrzepać jajka, dodać do nich sery i szpinak.
12) Mocno (!) doprawić masę solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
13) Dodać do masy cebulę i karczochy, wymieszać.
14) Wylać ją na podpieczony spód i równo rozprowadzić.
15) Piec 30-50 minut, do całkowitego ścięcia nadzienia.
16) Przed wyjęciem z formy odstawić tartę do ostygnięcia na 15 minut.

Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 500 kcal

środa, 10 października 2012

Sałatka pomidorowa na dwa sposoby

Sezon na pomidory niestety już się kończy i trzeba z niego korzystać póki możemy, dlatego przedstawiam dwa sposoby ich wykorzystania w sałatkach. Jedna z nich jest indyjska - pikantna i wyrazista, druga europejska, z miękkim serem Kladavcanka z Chorwacji, podobna do tam serwowanych, bardzo aromatyczna za sprawą rozmarynu. W obu smak pomidorów jest odpowiednio podkreślony, a wszystkie składniki idealnie współgrają, nawet mango. Polecam:)


Indyjska sałatka
pomidorowa z mango
- 1 duży pomidor
- 1/4 ogórka
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1/2 mango
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki sosu z ostrej papryki
- sól, pieprz
- posiekany szczypiorek

1) Pokroić w plastry warzywa, a mango w paski.
2) Ułożyć je na talerzu.
3) Pozostałe składniki oprócz szczypiorku wymieszać.
4) Polać dressingiem sałatkę i przybrać szczypiorkiem.

Przepis z książki "Kuchnia indyjska" wyd. Publicat.


Sałatka z pomidorami,
ogórkiem, serem Kladavcanka
i rozmarynem
- 40 małych pomidorków
- 1 ogórek, bez nasion
- 150g sera Kladavcanka
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oleju
- sok z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżki posiekanej natki
- listki z 1 gałązki rozmarynu, posiekane

1) Pokroić ser i ogórek w kostkę.
2) Pozostałe składniki wymieszać.
3) W misce wymieszać warzywa, ser i dressing.

poniedziałek, 8 października 2012

Placuszki fasolowo - marchewkowe z szałwią

Ostatnio polubiłam wszelkiego rodzaju placki i kotleciki - można je przygotować prawie ze wszystkiego: cukinii, kaszy itd. Ja postawiłam na pyszne, pełnowartościowe placuszki z fasoli i marchewki z dodatkiem świeżej szałwii, usmażone na małej ilości oleju. Świetne! Poszczególne składniki nie są bardzo wyczuwalne, za to całość smakuje bardzo ciekawie. Do tego takie kotleciki są bardzo zdrowe i sycące, dlatego bez problemu zastępują swoje mięsne odpowiedniki.


Placuszki fasolowo-
- marchewkowe z szałwią
- 1 mała marchewka (ok. 60g)
- 1 puszka fasoli
- 1/2 drobno posiekanej szalotki
- 1 łyżka posiekanych listków szałwii
- sól, pieprz
- 25g mąki
- 1 łyżka oleju do smażenia

1) Odcedzić fasolę, zostawiając 2 łyżki płynu.
2) Rozgnieść fasolę i wymieszać z drobno startą marchwią.
3) Dodać szalotkę, szałwię, mąkę i doprawić.
4) Dokładnie wymieszać i ew. dodać trochę płynu, gdy masa będzie za sucha.
5) Rozgrzać olej na dużej nieprzywierającej patelni,
formować kotleciki i smażyć 2-3 minuty po obu stronach.

Inspiracja stąd.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba sztuk: 10
Kaloryczność jednej sztuki: 40 kcal

sobota, 6 października 2012

Conchiglioni z tuńczykiem, ricottą i rozmarynem zapiekane pod beszamelem


Co może być lepszego od makaronu?;D Ja oczywiście lubię w zasadzie wszystko, ale nie ukrywam, że mam do niego szczególną słabość. Odpowiedzią na pytanie może być... makaron zapiekany;) Zdecydowałam się na muszle z lekko cytrynowym, wyrazistym nadzieniem z ricotty i tuńczyka z dodatkiem świeżego rozmarynu i sosem beszamelowym. To był dobry wybór, bo takie zestawienie jest wprost dla siebie stworzone;) Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo przy niewielkim wkładzie pracy można otrzymać wyśmienity efekt.

Conchiglioni z tuńczykiem,
ricottą, skórką cytrynową
i rozmarynem
zapiekane pod beszamelem
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 200g ricotty
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu
- sól, pieprz
- ok. 20 muszli makaronowych
- 15g masła
- 15g mąki
- 200ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej

1) Wymieszać odsączonego tuńczyka, ricottę,
skórkę cytrynową i rozmaryn, doprawić.
2) Ugotować makaron i przelać zimną wodą.
3) Roztopić w rondlu masło i wymieszać z mąką.
4) Podgrzewać przez minutę, aż lekko zbrązowieje.
5) Stopniowo dodawać zimne mleko, mieszając trzepaczką.
6) Gotować do 10 minut, by sos zgęstniał i doprawić.
7) Rozsmarować połowę sosu na dnach 2 żaroodpornych naczyń.
8) Nałożyć nadzienie do muszli makaronowych.
9) Układać je w naczyniach i nałożyć na nie resztę beszamelu.
10) Zapiekać 15 minut w temperaturze 170 st. C przykryte folią aluminiową.
11) Odkryć i piec dalej przez 20 minut.

Czas przygotowania: 1 1/4 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 590 kcal

czwartek, 4 października 2012

Łosoś pieczony z czerwoną kapustą i ziemniakami


Kolejny pyszny, bezproblemowy obiad, a przy tym całkiem oryginalny. Niecodziennie przecież zdarza się jeść czerwoną kapustę, która niezasłużenie nie jest zbyt popularna. Jej smak dobrze współgra z wyraziście doprawionym łososiem i pieczonymi ziemniaczkami. Całość jest przy tym bardzo sycąca, całkiem zdrowa, no i zdecydowanie do powtórzenia.

Łosoś pieczony
z czerwoną kapustą
i ziemniakami
- 6 ziemniaków (330g)
- 1/2 małej czerwonej kapusty (300g)
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka chrzanu
- skórka z 1/2 cytryny
- 1 łyżka świeżych listków majeranku
- 250g łososia, bez skóry

1) Ziemniaki umyć, pokroić na ćwiartki, podgotować przez ok. 7 minut.
2) Poszatkować kapustę, doprawić i wymieszać z olejem, podobnie ziemniaki.
3) Przełożyć warzywa do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 205 st. C przez 25 minut.
4) Wymieszać musztardę, chrzan, skórkę z cytryny i majeranek.
5) Posmarować łososia i położyć na kapuście, piec kolejne 15 minut.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 410 kcal

wtorek, 2 października 2012

Chlebek bananowy z czekoladą i nektarynką


Chlebków bananowych nigdy dość;) Według mnie przynajmniej takich, które w smaku nie są zbyt bananowe, za to mają inne zalety tych owoców, czyli są słodkie, aromatyczne i wilgotne. Ten jest pełnoziarnisty, z czekoladą, nektarynką i korzennymi przyprawami. Nie zawiera dużo tłuszczu i zdecydowanie można nazwać go zdrowym wypiekiem, na który można pozwolić sobie częściej. Do tego smakuje wyśmienicie, a dodatek nektarynki, którą w innym sezonie można zastąpić różnymi owocami, bardzo do niego pasuje.

Chlebek bananowy
z czekoladą i nektarynką
- 290g mąki pełnoziarnistej
– ¾ łyżeczki sody
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki cynamonu
– po ¼ łyżeczki kardamonu, goździków i gałki muszkatołowej
– 130g cukru
– 50g masła o temperaturze pokojowej
– 2 jajka
– 3 małe bardzo dojrzałe banany (ok. 300g bez skórki)
– 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka esencji waniliowej
– 60g łezek z ciemnej czekolady
– 1 duża nektarynka (180g)

1) W średniej misce wymieszać mąkę, sodę, sól i przyprawy.
2) W dużej misce utrzeć cukier i masło, ok. 1 minuty.
3) Wbić jajka, miksując po dodaniu każdego.
4) Dodać rozgniecione banany, jogurt i wanilię.
5) Wsypać suche składniki i szybko połączyć z mokrymi.
6) Delikatnie wmieszać czekoladę i nektarynkę pokrojoną w 1cm kostkę.
7) Przełożyć ciasto do prostokątnej foremki o wymiarach ok. 13x22cm.
8) Piec w temperaturze 175 st. C przez ok. 70 minut (do suchego patyczka).
9) Studzić przez 15 minut w formie, później wyjąć na kratkę.

Czas przygotowania: 1 ½ godziny
Liczba porcji: 15
Kaloryczność jednej porcji: 185 kcal