sobota, 25 lutego 2012

Lekki sernik kardamonowy


Kolejne podejście do sernika. Znowu udane;) Po pysznym serniku limonkowym z ciasteczkowym spodem, czas na coś bardziej klasycznego. I jeszcze bardziej puszystego. Polecam ten delikatny sernik o wyczuwalnym intrygującym aromacie kardamonu, nieprzesadnie słodki (można zwiększyć ilość cukru), z uzupełniającą jego smak polewą. Do tego coraz lepszy z czasem i całkiem elegancki;)

Lekki sernik kardamonowy
- 750g mielonego twarogu półtłustego*
- 50g miękkiego masła
- 180g cukru
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie (20g) cukru z kardamonem (lub wanilią)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka aromatu maślanego
- 350ml mleka
- 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  Polewa:
- 160g pozostałego twarogu
- 2 łyżki kakao
- 7 łyżeczek cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki aromatu maślanego
- trochę mleka

Twaróg zmiksować na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem,
mąką ziemniaczaną, aromatem maślanym i esencją waniliową.
Dolać mleko i zmiksować.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową.
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć folią aluminiową.
Wylać do niej masę serową i piec 60-70 minut w temperaturze 180 st. C.
Połączyć składniki polewy i posmarować nią wierzch schłodzonego sernika
(który wcale nie jest bardzo popękany).
* użyłam President.
Masa serowa jest rzadka, ponadto na spodzie wydziela się z sernika (po upieczeniu) trochę
serwatki, więc się nie przestraszcie;D Zresztą to w niczym nie przeszkadza.

Przepis z Moich Wypieków, dodałam aromat i kardamon oraz polewę.

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 10
Kaloryczność jednej porcji: 330 kcal

14 komentarzy:

  1. Oj rzeczywiście lekko wygląda jak puszek i tak pięknie wyrósł prawie wcale nie opadł.Bardzo mi się podoba :)A cukier z kardamonem to jakiej firmy? bo się jeszcze nie spotkałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dokładnie to był cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem firmy Kamis, ale można pewnie zastąpić go zwykłym cukrem waniliowym i mniej więcej 1/2 łyżeczki kardamonu:)

      Usuń
  2. Wspaniały puszysty sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I zaczynam żałować postanowienia. To mnie teraz wrobiłaś.
    Ten sernik jest znakomity! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny! kocham serniki ;) muszę w końcu zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Słowo kardamon przyciąga mnie jak magnez, uwielbiam jego smak i aromat a sam sernik wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na samym zdjęciu widać jak bardzo jest puszysty...jeszcze ten posmak kardamonu, wspaniałości serwujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zachwycający:) Nie mogłabym przejść koło niego obojętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowicie puszysty! Aż chce się w nim zagłębić widelczyk...

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie! Kardamonowego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda rewelacyjnie , taki puszysty i pewnie leciutki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. sernik marzenie, uwielbiam takie :) piękny i na pewno pyszny, a jaki puszysty i przy tym lekki, obłoczek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze!