środa, 28 grudnia 2011

Placki chlebowe z patelni


Od dawna chciałam je zrobić, bo bardzo podobała mi się idea przygotowywania pieczywa na patelni. Nie myliłam się, że to świetny sposób! Nie trzeba długo nagrzewać piekarnika, a potem czekać, aż chleb się upiecze. Oczywiście trochę trwa wyrabianie ciasta i jego wyrastanie, ale kto by nie chciał odrobinę się poświęcić, by potem cieszyć się smakiem tych pysznych placków;) Są pachnące i lekko słodkie. Można w nie coś zawinąć czy zjeść same, odrywając po kawałku. Naprawdę polecam. 

Miękkie placki chlebowe z patelni
- ok. 6g świeżych drożdży
- 25g masła
- 250ml mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 25ml (20g) cukru
- 2 łyżeczki miodu
- 1/4 łyżeczki amoniaku
- 75ml (40g) mąki pszennej pełnoziarnistej
- 40ml (20g) mąki żytniej
- 420ml (250g) mąki pszennej+ do podsypywania

Drożdże pokruszyć do miski.
Rozpuścić masło, wlać do niego mleko i podgrzać do temperatury 37 st. C.
Rozpuścić drożdże w małej ilości mleka.
Dodać resztę mleka, sól, cukier, miód, amoniak, mąkę pełnoziarnistą i żytnią.
Dosypywać mąkę pszenną i wyrabiać ciasto.
Przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i podzielić na 8 części.
Z każdej zrobić kulkę i rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5cm.
Ostrożnie położyć placek na suchej, rozgrzanej patelni.
Smażyć z każdej strony po 1- 2 minuty z każdej strony.
Zostawić do ostygnięcia pod ściereczką.

Przepis pochodzi z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia" wyd. Rea. Zmieniłam go tylko trochę;)

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba sztuk: 8
Kaloryczność jednej sztuki: 190 kcal

niedziela, 25 grudnia 2011

Krajanka piernikowo- orzechowa


Pyszna. A już myślałam, że nie będzie udana. Okazało się jednak, że wygrywa np. ze świetnym kruchym ciastem z wiśniami, przygotowanym przez Babcię. Wygląda niepozornie (mam słabość do takich;D), ale kryje dodatek (i to spory) mielonych orzechów laskowych, które nadają mu swój specyficzny, doskonały smak. W połączeniu z przyprawą piernikową tworzy świetną całość. Z czasem krajanka jest jeszcze lepsza, ale pewnie nie zdążę sprawdzić tego dokładniej...;)

Krajanka piernikowo- orzechowa
- 180g miękkiego masła
- 100g cukru
- 3 jajka
- 80g mąki
- 200g mielonych orzechów laskowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 starte jabłko

Masło zmiksować z cukrem, dodając po jednym jajka.
Wymieszać suche składniki i dodać razem ze startym jabłkiem do masy.
Dokładnie zmiksować i przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy,
najlepiej prostokątnej, o bokach długości ok. 20cm.
Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 45 minut.
Po ostudzeniu pokroić na kawałki i włożyć do szczelnego pudełka.
Najlepiej smakuje na trzeci dzień.

Przepis na ciasto piernikowo- orzechowe z czekoladą znalazłam w (pysznym) dodatku do Newsweeka,
który przygotowała Liska, ale zrobiłam je w formie krajanki bez czekolady, bo jej nie miałam;)

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 16
Kaloryczność jednej porcji: 230 kcal

sobota, 24 grudnia 2011

Wesołych Świąt!

Niech te dni będą dla Was wyjątkowe.
Spokojne, mimo że przygotowania do nich na pewno takie nie były;)
Rodzinne i szczęśliwe.

I oczywiście- smaczne:)

piątek, 23 grudnia 2011

Pasztet z grochu i grzybów


Na Święta wyjeżdżam do Babci i nie muszę przygotowywać jedzenia, ale tym razem postanowiłam coś zabrać. Oczywiście nie mogłam się zdecydować, co by to miało być (oprócz ciasta;D), ale na blogu Jadłonomia trafiłam na świetny przepis, którego prawie nie zmieniałam. Pasztet jest bardzo smaczny, aromatyczny i wyrazisty, przypuszczam, że będzie cieszył się powodzeniem podczas Wigilii;) Pewnie zjemy go z jarzębiną, ale pasuje do niego wiele dodatków. Polecam.

Świąteczny pasztet z grochu z suszonymi grzybami
- kilkanaście suszonych kapeluszy grzybów (u mnie prawdziwki i maślaki)
- szklanka gorącej wody
- 2 szklanki (ok. 370g) łuskanego grochu
- po kilka: liści laurowych, owoców jałowca i ziela angielskiego
- olej
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/3 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
- po 2 łyżeczki majeranku, cząbru i tymianku
- 2 łyżeczki koncentratu grzybowego (takiego
  ekologicznego, trafiłam na niego ostatnio)
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- liście laurowe i owoce jałowca do dekoracji

Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić.
W dużym garnku zagotować wodę na groch, dodać sól, liście laurowe,
owoce jałowca i ziela angielskiego (i ew. łyżkę oleju).
Wsypać groch i gotować ok. 40 minut.
W tym czasie podsmażyć posiekaną cebulę oraz startą marchew i pietruszkę.
Gdy warzywa zmiękną, dodać do nich drobno pokrojone grzyby razem z wodą, w której się moczyły.
Dusić ok. 20 minut.
Miękki groch odcedzić, wyjąć z niego przyprawy i rozgnieść go tłuczkiem do ziemniaków.
Wymieszać z duszonymi warzywami i bułką tartą.
Przyprawić i przełożyć do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą keksówki.
Ozdobić liśćmi laurowymi i owocami jałowca, posmarować wierzch olejem.
Piec w temperaturze 180 st. C przez 40 minut.

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 12
Kaloryczność jednej porcji: 140 kcal

środa, 21 grudnia 2011

Bomb(k)owe ciasteczka


Może to i kolejny przepis na kruche ciasteczka, ale dla mnie to jest coś! Pamiętam, że robiłam podobne z mamą i zabierałam je na klasową Wigilię w szkole podstawowej;) Teraz zrobiłam je sama, bo miałam wielką ochotę powykrawać sobie takie świąteczne kształty foremkami, na które po latach przypadkowo trafiłam. No i teraz też je zabieram, ale już w zdecydowanie inne miejsce;), mam nadzieję, że wprowadzą odrobinę świątecznej atmosfery (i będą smakować).
Dodałam do nich kardamonu, który ma naprawdę interesujący aromat i smak. Ciasteczka nie są przesadnie korzenne, a spora ilość masła nadaje im niesamowitej kruchości. Niby nic wielkiego, ale dla mnie są naprawdę bombowe;)

Korzenne kruche ciasteczka
- 400ml (240g) mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 70ml (60g) cukru
- 2 małe jajka
- 200g masła
- cukier puder

Mąkę wymieszać w misce z przyprawami i wysypać na blat/stolnicę.
Zrobić w niej wgłębienie i wsypać w nie cukier.
Dodać jedno jajko i masło pokrojone na małe kawałki.
Szybko zagnieść ciasto i schować owinięte w folię do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Rozwałkować je na posypanej mąkę stolnicy/blacie (wyjmować po kawałku z lodówki).
Wykrawać ciasteczka foremkami i kłaść je na 2 blachach przykrytych papierem do pieczenia.
Posmarować je rozmąconym drugim jajkiem (i ew. posypać jeszcze grubym cukrem).
Piec w temperaturze 190 st. C przez ok. 10 minut (ale każdy piekarnik ma swoje humory;D).
Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba sztuk: 55
Kaloryczność jednej sztuki: 50 kcal 

niedziela, 18 grudnia 2011

Moja harira

Zrobiłam tę zupę wczoraj na obiad i od razu wiedziałam, że chętnie przygotowywałabym ją w każdą sobotę! I niedzielę, i poniedziałek... Oczywiście przesadzam, ale to nie zmienia faktu, że była przepyszna. Smakowała wszystkim, bo łączy w sobie to, co najlepsze. Ciecierzyca, ostro przyprawiony kurczak, do tego moje ulubione daktyle. Tyle smaków w jednym daniu! A ten zapach... Na pewno wykorzystam jeszcze ten przepis, który jest moją wariacją na temat. Mam nadzieję, że udaną. Bardzo lubię takie połączenia ostrych i słodkich składników, pierwsze danie na moim blogu to przecież meksykański gulasz z dodatkiem owoców.
I nawet zerwałam się właśnie z pewnego zebrania, żeby zdążyć jeszcze dzisiaj napisać o tym daniu;)


Harira
- podwójna pierś z kurczaka
- po 1 łyżeczce: kuminu, imbiru, chili,
  słodkiej papryki, cynamonu, cząbru
- szczypta soli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew
- kilka liści laurowych
- 1 cukinia
- 40g rodzynek
- 40g posiekanych daktyli
- puszka ciecierzycy
- sok z połowy cytryny
- posiekana natka pietruszki

Pokroić kurczaka na małe kawałki i wymieszać z przyprawami i solą.
W garnku zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć mięso.
Dolać odpowiednią ilość wody i dodać pokrojoną w plastry marchew i liście laurowe; gotować ok. 10 minut.
Dodać pokrojoną w plastry cukinię i suszone owoce, gotować odpowiednio długo,
na koniec dodać resztę składników i jeszcze podgrzać.

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 360 kcal

czwartek, 15 grudnia 2011

Migdałowe ciasto puddingowe z gruszkami


Nie ma to jak cierpieć na nadmiar gruszek, z którymi wprost trzeba coś zrobić;) Mogłyby to być jakieś przetwory, kompot czy coś w tym stylu, ale nie w moim przypadku! Oczywiście nie mogłam pozwolić sobie na wykorzystanie ich do czegokolwiek, musiałam zrobić coś wyjątkowego. Po dłuuugich poszukiwaniach odpowiedniego przepisu zdecydowałam się na to ciasto. Oczywiście skończyło się tak, że wykorzystałam może ze cztery sztuki, zostając z i tak dużą ich ilością;)
Efekt? Niesamowity. Może nie prezentuje się bardzo imponująco, ale doświadczenie uczy, że nie należy kierować się pozorami;) Kto by nie lubił puddingowego ciasta, i to migdałowego. Zjadłam chyba ze dwa kawałki (co nie zdarza się często, bo dbam o linię;)), więc musiało być pyszne.

Migdałowe ciasto puddingowe z gruszkami
- 20g masła
- kilka gruszek
- łyżka cukru

- 150g miękkiego masła
- 125g cukru pudru- myślę, że można dodać mniej, ale
  to ciasto raczej ma być porządnie słodkie;)
- 2 jajka
- 75g pełnoziarnistej mąki samorosnącej
  (użyłam zwykłej pełnoziarnistej z dodatkiem 1/2 łyżeczki
  proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody)
- 75g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu

Roztopić na dużej patelni 20g masła i rozpuścić w nim łyżkę cukru.
Dodać obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki.
Gotować 5- 10 minut, kilka razy obracając, aż zmiękną i zaczną zmieniać kolor.
Wystudzić.

W misce utrzeć masło z cukrem pudrem na lekką i jasną masę.
Wbić po jednym jajka, za każdym razem dodając łyżkę mąki.
Wymieszać resztę mąki, migdały i cynamon i dodać do masy.
Dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 20cm.
Na wierzchu rozłożyć gruszki (opadną) i polać pozostałym na patelni sokiem
(nie użyłam całego, ale myślę, że nic by się nie stało).
Piec w temperaturze 170 st. C przez ok. 50 minut (ew. sprawdzić patyczkiem).
Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i zdjąć obręcz tortownicy.
Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno!

Przepis znalazłam na stronie Channel 4 (klik).

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 6
Kaloryczność jednej porcji: 500 kcal

czwartek, 8 grudnia 2011

Очи чёрные


Przydałoby się mieć więcej czasu;) Ale jeśli już jest jak jest (przecież nie można pozwolić, żeby studenci się nudzili!), warto chociaż ułatwiać sobie życie. Ta propozycja to jeden ze sposobów na szybkie, nieskomplikowane, ale smaczne danie we włoskim stylu.
Wykorzystuję w nim bardzo ciekawą odmianę fasoli, "czarne oczko", stąd tytuł posta;) Tak mi się skojarzyło;) Nie jest zbyt znana, a szkoda, bo wygląda nietypowo i jest mniejsza, pasuje do wielu dań. To, chociaż zapowiada się dość niepozornie, smakuje świetnie.

Gnocchi z pomidorami i fasolą "czarne oczko"
- 500g gnocchi
- 1 czerwona cebula
- puszka krojonych pomidorów
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 150g odsączonej fasolki "czarne oczko"
- posiekana natka pietruszki
- parmezan

Zeszklić posiekaną cebulę, dodać pomidory i przyprawy, gotować kilka minut, by zgęstniało.
Dodać fasolę, ugotowane w międzyczasie gnocchi i część natki, dusić jeszcze jakiś czas.
Na koniec posypać resztą natki i startym parmezanem.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 480 kcal 

sobota, 3 grudnia 2011

Tarta cebulowa


Coś, co sprawi, że polubicie cebulę (jeśli jeszcze jesteście nieufni w stosunku do niej, jak np. ja do niedawna;D) Tarta cebulowa, na kruchym cieście, z dodatkiem bekonu, sera i aromatycznych przypraw. I do tego całkiem prosta w przygotowaniu, jeśli użyje się, tak jak ja, gotowego ciasta. Chętnie zrobiłabym je sama, np. z pełnoziarnistą mąką, ale to jednak wygoda. Świetne danie na obiad, zrobiło furorę w moim domu;) Naprawdę polecam.

Tarta cebulowa
- 200g gotowego kruchego ciasta
- 25g masła
- 70g pokrojonego w kostkę bekonu
- 700g pokrojonej w cienkie plasterki cebuli
- 2 roztrzepane jajka
- 50g startego sera Gouda
- 3 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz

Wyłożyć ciastem wysmarowaną i obsypaną bułką tartą formę do tarty.
Nakłuć spód ciasta widelcem i włożyć na 30 minut do lodówki.
Roztopić na dużej patelni masło, dorzucić bekon i cebulę.
Dusić na małym ogniu przez 25 minut albo do chwili, gdy cebula zmięknie.
Jeśli wcześniej zacznie brązowieć, dodać łyżkę wody.
Do cebuli dodać jajka, ser i tymianek, starannie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przełożyć masę do formy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 30 minut
(chociaż to zależy od kupionego ciasta).

Przepis pochodzi z książki "120 wypieków" wyd. Olesiejuk. Zmieniłam trochę proporcje i składniki.
 
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 420 kcal