niedziela, 27 listopada 2011

Mayi shangshu

To danie jest znane pod nazwą "Mrówki wspinające się na drzewo". Chociaż w mojej wersji to raczej żuki czy coś podobnego;) Tak jakoś wyszło i chyba nie ma to znaczenia, bo stopień rozdrobnienia mięsa raczej nie wpływa na smak;) Już dawno zaznaczyłam sobie ten przepis z zamiarem zrobienia, ale dopiero teraz się za niego wzięłam, chociaż wiedziałam, że będzie dobry. Bo jak może nie być smaczny makaron z mięsem o wyraźnie wyczuwalnym smaku sezamu, z pikantną papryczką chili i aromatycznymi dodatkami? Oczywiście co kto lubi, ja akurat uwielbiam orientalne dania. Smacznego!


Mrówki wspinające się na drzewo
- 200g szerokiego makaronu ryżowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 250g mielonej wołowiny
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 czerwona ostra papryczka, pokrojona w cienkie plasterki
- 3 dymki, posiekane
- posiekana natka pietruszki

W misce wymieszać mąkę, sos sojowy, cukier i olej sezamowy, by nie było grudek.
Dodać mięso i dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut.
Na dużej patelni lub w woku podsmażyć krótko czosnek, papryczkę i dymkę, mieszając.
Dodać mięso wraz z marynatą i smażyć, aż zmieni kolor.
Dodać ugotowany w międzyczasie makaron i dobrze wymieszać.
Posypać natką i podawać.

Źródło (zmodyfikowanego) przepisu: "Doskonała chińszczyzna" wyd. Parragon.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 400 kcal

wtorek, 22 listopada 2011

Coffee coffee cake


Nie przepadam za kawą. To czemu zdecydowałam się upiec takie ciasto? Otóż dlatego, że bardzo kusząco wyglądało na zdjęciu;) Zresztą czasem zdarza mi się wziąć pod uwagę również cudze upodobania;) Tym razem nie ja podjęłam decyzję i nie zawiodłam się, bo kawowe ciasto do kawy (choć już niekoniecznie do kawy, przynajmniej w moim przypadku;D) okazało się bardzo smaczne! Wyrazista, chrupiąca piernikowa kruszonka (a wydawało mi się, że jest jej za dużo), która jest chyba najlepszym elementem tego ciasta- bo kto nie lubi kruszonki- świetnie pasuje do niezbyt słodkiego kawowego biszkoptu.

Biszkopt kawowy z piernikową kruszonką
- 275g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 75g cukru
- 150ml mleka
- 2 jajka
- 100g masła, roztopionego i schłodzonego
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, wymieszanej z 1 łyżką wrzącej wody
- 50g posiekanych migdałów
Kruszonka:
- 75g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75g cukru
- 25g pokrojonego w kostkę masła
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka wody

Wysmarować masłem i posypać bułką tartą tortownicę o średnicy ok. 21cm.
Do dużej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać cukier i wymieszać.
Ubić jajka, mleko, roztopione masło i kawę.
Wlać do suchych składników i wymieszać.
Dosypać migdały i delikatnie wymieszać; przełożyć ciasto do formy.

Przygotować kruszonkę: wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
Dodać masło i rozetrzeć palcami, aż składniki zaczną przypominać zacierki.
Dosypać przyprawę do piernika, wlać wodę i wymieszać dokładnie.
Posypać równomiernie kruszonką ciasto w formie.

Piec w temperaturze 190 st. C przez mniej więcej godzinę.
Jeśli kruszonka zacznie zbyt szybko brązowieć, przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
Pozostawić w formie do ostygnięcia.
Przechowywać w szczelnym opakowaniu, bo wysycha.

Przepis pochodzi z książki "120 wypieków" wyd. Olesiejuk.

Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 12
Kaloryczność jednej porcji: 270 kcal

piątek, 18 listopada 2011

Mega Healthy Chicken


Zgadzam się, że nazwy potraw często lepiej brzmią, gdy są w obcym języku. Zwróciła na to uwagę Tosia na blogu burczymiwbrzuchu przy przepisie na orange chicken. Moja dzisiejsza propozycja nie może nazywać się inaczej niż się nazywa;) Przecież kiełki i szpinak to kwintesencja zdrowego jedzenia. Do tego chude mięso, cukinia, mała ilość tłuszczu. Ale niech nikt się nie obawia!;) To naprawdę pyszne, bardzo sycące danie.

Orientalny kurczak z cukinią, szpinakiem
i kiełkami vel Mega Healthy Chicken
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1/2 średniej cukinii
- 1/2 opakowania młodego szpinaku
- mała puszka pędów bambusa
- garść kiełków (u mnie mieszanka stir-fry*)
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sos ostrygowy do smaku
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- sól, pieprz

Wymieszać pokrojonego na małe kawałki kurczaka z sosem sojowym i odstawić.
Podsmażyć posiekaną cebulę i starty czosnek.
Dodać kurczaka i pokrojoną w kostkę cukinię.
Wrzucić kiełki i pokrojone na mniejsze kawałki pędy bambusa; dusić parę minut.
Dodać przyprawy i sos ostrygowy.
Pod koniec dodać szpinak.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

* Trafiłam w sklepie na taką mieszankę- zawierała też kiełki ciecierzycy (świetne!),
ale użyłam pozostałych, bodajże soczewicy i fasoli mung.

Czas przygotowania: pół godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 300 kcal

piątek, 11 listopada 2011

Całuski

Długo nie mogłam zdecydować się na przygotowanie ciasteczek, ale teraz chyba zostanę ich fanką! (W przeciwieństwie do tych ze sklepu...) Nie wiedziałam, że ich pieczenie jest takie przyjemne. Do tego świetnie nadają się do zabrania np. na zajęcia, co bardzo cenię u szanownych pań Muffinek;) Które od teraz będą miały poważną konkurencję w postaci ciastek. Podobnie jak babeczki dają niesamowite możliwości w dobieraniu dodatków itp.
Te zwróciły moją uwagę swoją nazwą. No i płatkami owsianymi w składzie. Bardzo lubię takie zdrowe dodatki, do tego fajnie chrupiące. M.in. dzięki nim i masłu całuski smakują znakomicie, tradycyjnie i naturalnie, a cynamon dodaje im aromatu. Poza tym świetnie się przechowują. Polecam.


Całuski owsiane z cynamonem
- 1/2 szklanki (50g) płatków owsianych
- 100g masła
- 75ml (ok. 70g) cukru
- 200ml (ok. 130g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka węglanu amonu (amoniaku)
- 1 łyżeczka cynamonu

Płatki owsiane uprażyć na patelni, by nabrały lekko złotawego koloru i ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę.
Dodać płatki owsiane i mąkę wymieszaną z amoniakiem i cynamonem, dokładnie wymieszać.
Odstawić ciasto na 10 minut, by "odpoczęło".
Podzielić ciasto na małe kawałki i uformować z nich kulki.
Położyć je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 150 st. C przez 20 minut.

Ten przepis pochodzi z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia" wyd. Rea,
dodałam do niego cynamon i przygotowałam ciasteczka z połowy porcji.

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba sztuk: 30
Kaloryczność jednej sztuki: 55 kcal

sobota, 5 listopada 2011

Soupa avgolemono


Już jakiś czas przymierzałam się do przygotowania tej zupy. W końcu do tego doszło, choć byłam sceptyczna co do niej. Wydawało mi się, że musi smakować dość... oryginalnie, niekoniecznie dobrze. Ale się myliłam, ten ciekawy smak odpowiadał wszystkim, kwaśno- ostre połączenie okazało się bardzo udane. Grecy wiedzą, co robią. Przynajmniej w kuchni;)

Grecka zupa cytrynowa
- 650ml rosołu
- 70g makaronu w kształcie ryżu (u mnie zamiast niego rosmarino;))
- 1 jajko
- sok z 1 cytryny
- łyżka zimnej wody
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- szczypta soli
- kilka plasterków cytryny do dekoracji

Wywar wlać do garnka i ugotować w nim makaron.
Jajko ubić trzepaczką, wlać do niego sok z cytryny i wodę.
Wciąż ubijając, stopniowo wlać do masy jajecznej kilka łyżek gorącego wywaru.
Zdjąć garnek z ognia i wlać do niego masę jajeczną, cały czas mieszając.
Doprawić zupę i udekorować plasterkami cytryny.

Przepis znalazłam w "Kuchni greckiej" Biblioteczki Poradnika Domowego i trochę zmodyfikowałam.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 220 kcal

wtorek, 1 listopada 2011

Muffinki ze świeżą żurawiną i parmezanem


Nie jadłam jeszcze świeżej żurawiny, do tej pory tylko suszoną. No i taką liofilizowaną, w płatkach śniadaniowych, która smakowała, jak się okazało, bardzo podobnie do świeżej (co nie sprawdza się w wypadku np. malin). Czyli bardzo ciekawie, odmiennie niż taka suszona i słodzona. Ale to na surowo, a przecież kupiłam ją oczywiście z zamiarem wykorzystania jej do jakiegoś wypieku! Padło na muffinki. I to takie z parmezanem, zatem żurawina znalazła się w doskonałym towarzystwie. To połączenie musi skutkować wspaniałym smakiem. Zatem nic, tylko piec:)

Muffinki ze świeżą żurawiną i parmezanem
- 225g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g cukru
- 200ml mleka
- 2 roztrzepane jajka
- 50g roztopionego i ostudzonego masła
- 100g świeżych żurawin
- ok. 2 łyżek startego parmezanu

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier i wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mleko, masło i jajka.
Połączyć suche i mokre składniki, dobrze wymieszać.
Wmieszać żurawiny i przełożyć masę do wyłożonej papilotkami formy na 12 muffinek.
Posypać każdą parmezanem i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Przepis pochodzi z książki "120 wypieków" wyd. Olesiejuk.

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba sztuk: 12
Kaloryczność jednej sztuki: 145 kcal